2009. március 16., hétfő

Hummusz. Is.

Anna írása alapján, ami megjelent a Tejvajon, rákaptam egy kis házi hummusz ízére. Mivel nem volt ma kedvem bekarikázni egy laza 50 perces futást követően az arab zöldségeshez úgy döntöttem, hogy a tahinit is itthon készítem, megjegyzem nem bántam meg. Mértem: 10, azaz 10 perc alatt készült el az alábbi üveg, a következő recept alapján:

Tahini, azaz sós szezámmagkrém


200 gr szezámmag kávédarálón ledarálva
2,5 feles kupica víz
1 feles kupica napraforgóolaj
1 citrom leve
1 gerezd fokhagyma reszelve


A ledarált szezámmagba belekevertem mindent gyakorlatilag sorrendfüggetlenül és egyszerre. Jó lett:o)

Hamarosan jön a hummusz rész is. Addig is még egy kép, a mostanában megkedvelt reggeli italomról ami annak kapcsán keletkezett, hogy eddig a téli gyümölcsöket szinte teljes mértékben mellőztem az étrendemből. Talán mert nem igazán szeretem őket, azaz a gyümölcsöket igen, de azok mind-mind ideig, óráig kaphatóak, úgy mint; dinnyék, eper és őszibarack. Tehát mióta oly nagyon ráérek, reggel meghámozok egy jó nagy sárgarépát, egy citromot, két narancsot, egy almát, esetleg megy egy körte is bele, meg egy banán, ha édesebb ízre vágyom. A narancs és a citrom megy hártyástul, magostul, de akinek úgy tartja úri kedve, megszabadíthatja őket tőle további két perc alatt. Ugrik az egész a turmixgépbe, vízzel felöntöm, ízlés szerint édesítem, és továbbsavanyítom citromlével, majd beleöntöm egy 2 literes kancsóba és felöntöm a kancsó tetejéig vízzel a sűrítményt. Ha éppen fűszeres ízre vágyom akkor mézeskalácsfűszerrel, ha csípősebbre akkor gyömbérrel továbbfokozom az élvezeteket. Vitamin és rostanyag szempontjából sem elhanyagolandó fogás, nem utolsó sorban folyadék is egyben!


Folyt köv.

Folyt.

Hummusz

250 gr csirecsiborsó
5 kanál tahini (fent)
Csicseriborsó főzőleve
Római kömény
Őrölt pirospaprika
4 nagy gerezd fokhagyma

Csicseriborsót egy napra beáztattam így lett közel egy órás a főzési ideje kukta híján. Amikor kész volt, leszűrtem és merülőmixerrel a főzőlevéből bőven visszamerve (legalább 6 merőkanálnyit) kikevertem az összes hozzávalóval. Kis tálkába tettem, koktélparadicsommal és tetejét kis olajjal illetve fűszerrel meghintve tálaltam. Nekem házi burgonyás tönkölykenyerem volt most hozzá, de pitával és némi falafellel a mindent vivő. A maradék csicseriből falafel lesz, a napokban közzé teszem azt is, hátha olvassa egyszer valaki:o)


Macaroon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése