2009. március 19., csütörtök

Fügebor - ahogy mi készítettük

Néhány évvel ezelőtt a fejembe vettem, hogy márpedig fügebort adok Karácsonyra mindenkinek akit szeretek (ha nem sikerült volna, annak is akit nem:-). Némi kísérletezést követően a dolog igen tűrhetőre sikerült, ezt a képen látható üveg bor színe is bizonyítja. Az ízről nem tudok fotót készíteni, így kénytelenek lesztek nekem hinni:-D.


Hozzávalók

20 literes kanna (Obiban lehet venni, 5-600 ft)
Kotyogó*
Borélesztő*
Kálium szorbát*
Borkősav*
Dugózó
*
Dugó*
Üveg*
2 kg füge (bármelyik hipermarket karikafügéje)
2 kg cukor
6 liter víz
5 l-es befőttes üveg(ek)
Nagyméretű (tészta) szűrő
Filtráló papír*
Tölcsér

*Borászati boltot a Múzeum körúton találtok a Nagycsarnokhoz közel, a túloldalon.

A 6 liter vízhez hozzáöntöm a 2 kg cukrot és addig melegítem, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. 2 kg fügét összevágok apró darabokra. A 2 kg fügéből az egyik kiló szárított füge, míg a másik préselt füge (lehet mind a kettőt kapni, 25 dkg 200 forint körül van). A szárított fügétől sötétebb lesz az ital színe, míg a préselt füge húsosabb, abból több "nafta" jön ki. A feldarabolt fügét beleteszem a 20 literes kannába. Ráöntöm a 6 liter cukros vizet. Beleszórok egy csipetnyi borélesztőt, ettől könnyebben megforr a borunk. Ráteszem a kannára a kotyogó-t, kotyogóra vizet öntök, néha pótlom mert párolog az idő múlásával. Várok 6 hetet legalább, de lehet többet is, nekem két hónapig állt az egyik adag. A levet leöntöm 5 literes befőttes üvegekbe. Ennek több oka is van: egyrészt a kannában maradt fügemaszlaghoz adok még egyszer 6 liter cukros szirupot, másrészt öntögetni sokkal könnyebb az 5 literes üvegből, mint a 20 literes kannából. A leszűrt lére rászórok egy csipetnyi kálium szorbátot. Ez leállítja az anyag forrását, és segít benne, hogy ne romoljon meg a cucc. 1 napig hagyom, pontosabban derítem a bort:-). A nagyméretű szűrőre ráteszem a filtráló papírt amit előtte benedvesítettem, majd a szűrőt ráteszem egy nagy edényre. A papíron átszivárog a nedű, nagyon lassan, türelmesnek kell lenni, sőt, le lehet közben feküdni aludni akár, ez a dolog 1-2 napig is eltarthat ha az ember közben melózni jár. Az edényből tölcsérrel átöntögetem üvegbe. Ha megtelt egy üveg, ledugózom. Közben a maradék fügére ráöntöm a 6 liter cukros vizet, elteszem megint 6 hétre és megismétlem az egész folyamatot. A második eresztés is jó bort eredményez nem kell aggódni. A színe lesz csak kicsit halványabb.

Természetesen a dolog befőttes üvegekben is megoldható, de tapasztalatom szerint így jobban levegőzik a bor, mozgatható, tárolhatóbb a földön, stb.

Finom lesz, érdemes kipróbálni.

M.

13 megjegyzés:

 1. Ez gyakorlatilag fügével ízesített cukor cefre.
  Így készítették az " alföldi borokat" is.
  Normál esetben (csak gyümölcsből)az alkohol szőlőcukorból (glükóz) és gyümölcscukorból(fruktóz) erjed ki. A répacukorból(szaharóz) kierjedő alkohol egészségkárosító és minimum fejfájást okoz.
  Bocsi :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az összes gyümölcsborhoz cukrot kell adni (kivéve a szőlő), mert az alacsony cukortartalom alacsony alkoholtartalmat eredményez. Emiatt a bor hamar megromlik.
   A szacharózos megjegyzés pedig tiszta nonszensz.
   Okos ember ne butáskodjék, buta ember ne okoskodjék.

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
 2. A répacukor (szacharóz) alfa-D-glükóz és béta-D-fruktóz összekapcsolódásával keletkező diszacharid. Az élesztő enzimes hidrolízis után ugynúgy csinálja belőle az alkoholt, mintha szőlőcukrot+gyümölcscukrot kapott volna. A kétféle alkohol semmiben nem különbözik.
  Nekem pl még sose fájt a fejem Bacarditól,
  pedig a rum cukornádból készül, ami szintén szacharózt tartalmaz.
  Bocsi:-)

  VálaszTörlés
 3. A borkősav kimaradt a leírásból. Abból mennyit adsz hozzá. Köszi: Péter

  VálaszTörlés
 4. Nem tettem bele, mert a kálium-szorbát tartósítja. Vagy az ugyanaz? :o) Hajrá! Mac.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A borkősav a megfelelő savszint beállításához kell, ami a borbetegségek elkerülése miatt fontos. Közvetve így tényleg tartósabb lesz a bor.

   Törlés
 5. Én tavaly is megcsináltam és idén is nem kis mennyiséget úgy,hogy nagyon jó.Borszakértő megkérdezte hányputtonyos ez tokai,úgyhogy köszi a receptet.

  VálaszTörlés
 6. 3x is újra leönthetem a fügét??
  Kb milyen alkohol tartalmú lesz?

  VálaszTörlés
 7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 8. Háromszor nem. Kettő a max. Macaroon

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi!
   Még az lenne a kérdés akkor hogy milyen alkohol tartalmú?
   És hogy ha mindezt 2x vagy 3x akkora adagot csinálok mondjuk 40-60 literes kanna és persze akkor 4-6 kg cukrot meg mindent 2-3 szorozok akkor is müködik vagy inkább maradjon a 20literes kanna stb.?

   Köszönöm a választ előre is!

   Törlés
 9. Megcsinálnám szívesen de elmagyaráznád ezt a részt: "....Ráteszem a kannára a kotyogó-t, kotyogóra vizet öntök, néha pótlom mert párolog az idő múlásával..." Mi az a kotyogó? Én kávéfőzőként ismerem. Milyen kanna? Marmon?

  VálaszTörlés