2009. március 10., kedd

Házi hamburger és puffancs

Nem ígérem még magamnak sem, hogy heti rendszerességű csúcsgasztronómiai receptek sorakoznak majd itt tökéletes fényképekkel illusztrálva, de úgy gondoltam rápróbálok. Apropóját egy kisebb baráti körben elkövetett összejövetel adta és a tökéletes hamburger, amiből mindenki repetázni szeretett volna. Sajnos a puffancs recepttel nem voltam még tökéletes barátságban arányait tekintve, így nem jutott mindenkinek kettő belőle, de remélem az itt szereplő mennyiségek szorzása vagy elosztása senkinek nem okoz majd nagyobb problémát.

Hamburger buci, avagy a klasszikus puffancs
(eredetileg Mirelle oldaláról kiindulva, némi módosítással)

60 dkg rétesliszt

30 dkg finomliszt

3 dl langyos tej

4 ek tejföl

2 egész tojás

1 ek só

4 ek nádcukor

1 csomag friss élesztő

Az összes hozzávalót beleöntöttem a kenyérsütő gépembe, hagytam, hogy kétszer kidagassza a masszát (liszttől függően nyugodtan lehet keverés közben kevés tejet még utánaküldeni) , majd kiöntöttem egy műanyag edénybe ahol nem túlzok, legalább 2,5 órán keresztül hagytam kelni, meleg helyen, hogy legalább a háromszorosára nőjön. Amikor elérte a konyharuhámat és kezdett kifelé kacsintgatni, kiöntöttem egy lisztezett deszkára ahol kinyújtottam, hogy el tudjam osztani, egyenlően, esetünkben 14 kisebb golyóbisra. Amikor ily módon megformázza az ember nagyon kicsi puffancs kezdeményeink lesznek, de ne csüggedjünk az újabb kelesztést és sütést követően a puffancsok kellő, a képen látható méretűre nőnek majd:o) Az újabb kelesztés is eltartott 1 óráig, akkor már szép méretesnek láttam őket, így megkentem egy kevés tejes tojássárgával (1 sárga és kb. 2 ek tej mind ráment) és 180 fokra előmelegített sütőben légkeverésen kb. 20-25 percig sütöttem őket, de ami biztos, a színük a képen látható volt, így a belseje is tökéletes lett a tésztának.

Hamburgerhús

1 kg 40 dkg zsírosabb marhahús, mondjuk rostélyos rész becsületes nevén magas hátszín egyszer átdarálva

3 kk szódabikarbóna

1 ek tengeri só, de ízlés szerint változtatható

20-30 tekerés frissen őrölt bors

1 kisebb szál friss kakukkfű

2 gerezd fokhagyma és 2 nagyobb hagyma a húsba reszelve

Itt voltam amúgy igazán meglőve, mert ahány oldal annyi féle képpen tanácsolják a hús elkészítését, egészen elkanyarodva a teljesen natúr, sótlan, borstalan verzióig. Nos, én ezt választottam és tekitve, hogy semmi nem maradt belőle nem bántam meg. A húst az ízesítő anyagokkal (a szódabikarbóna lazítja a húst kissé, és talán össze is tart rajta valamennyit) összekevertem, de ha lehet, tegyük ezt már 1-2 nappal a sütés előtt, az íze meghálálja az előkészületeket. Ahogy írom ez egy nagyobb mennyiség, de éhesebb felnőtt esetében nyugodtan számolhatunk 2 hamburgerrel, én is meglepődtem, de higyjétek el, így volt nem hazudok:o) Ezzel a húsmennyiséggel pont kivégeztem az elkészült 14 puffancsot, szóval egy négyfős családnak talán csak kettővel osztani kell az általam megadott hányadokat. Amit a receptbe nem írtam, de itt hozzáteszek, a húsmasszába kevertem 3 adagnyi csontvelőt is, mert éppen volt itthon és nem ettük meg azon melegében A Bűvös Szakács vonatkozó posztjában találtam a marhavesefaggyút , így úgy gondoltam hasonló állagú zsiradék hozzáadása nem ronthat az ügyön. Nem rontott:-D

A hamburgerpogácsák sütése

Előmelegítettem a sütőt 110 fokra légkeverésen. A szeletsütőmbe bőven olivaolajat locsoltam, és számolva azzal, hogy a hús sütés közben összeugrik, jó tenyérnyire szétnyomott pogácsákat helyeztem a forró olajba. Mindkét oldalát kb. 3-3 percig sütöttem, majd betettem a sütőbe alacsony hőfokra (nem szárad ki a hús, de igény szerint átsüthető teljesen is akár) úgy, hogy a mikrosütőmben lévő rácsot beállítottam egy tepsibe és arra tettem be a húsokat az elősütést követően. Aki átsütve kérte annak 15 percig, aki félig átsütve annak 8-10 percig hagytam készülni a pogácsákat.

Azt gondolom, hogy ez a két legfontosabb eleme egy hamburgernek, egyelőre a savanyú uborkával kevert hamburgerszószt kihagytam.


Az asztalra, kechup-öt, majonézt, mustárt, hagymát, savanyú és kigyóuborkát, csalamádét, paradicsomot, salátát és szeletelt sajtot tettem, így mindenki azzal pakolt, amivel éppen úri kedve tartotta:o)))


Jó étvágyat!

Mariann




3 megjegyzés:

  1. Én ettem is belőle. Repetáznék. Bármikor...:)

    VálaszTörlés
  2. hú, ezt megcsinálom a héten.
    olyan állat éhes lettem most, hogy inkább le is fekszem aludni.:-) üdv, eszter

    VálaszTörlés
  3. Szia Eszter!
    A puffancs nagyon egyszerű, meg minden kenyér az, ha van az embernek egy kenyérsütője. A robotgép az más, nálam nem fér el, és még nem volt 50.000,- forintnyi kedvem megvenni a választottat:o). Ezért ajánlom mindenkinek a kenyérsütőt, mert egyszerűen kikapcsolom sütés előtt, kiveszem a megkelt tésztát és formázás meg újrakelesztés után sütőben készítem.

    Itt egy teljesen autentikus húspogácsa recept:
    http://malackaraj.blog.hu/2009/04/19/hullajo_grillhus_olcson

    ...de azért ha az embernek éppen van pénze, nem rossz egy negyed rész bélszín és egyéb más zsíros marhahús részekkel (roast beef) turbózni a masszát. A nem darált, hanem apróra vagdosott húst már nem is említem:o))).

    Mac

    VálaszTörlés