2009. március 27., péntek

Ossobuco alapokon hamisan, de finomat


Borzalmasan lassan érő típus vagyok, de a jobb később mint soha elve alapján azt hiszem nincs okom a búslakodásra. A Született Feleségekben hallottam először az ossobuco-t, nem kertelek, azt sem tudtam micsoda. De mióta hozzáértő henteseim vannak, a kérdés nem kérdés többé, mindenre megadják a választ. Szóval a fiúknál megtudtam miből készül, a Bűvös Szakácson pedig azt is, hogy hogyan.

Az alapanyag története is igen egyszerű, ember kiment a piacra, mondtam neki, hogy vegyen húst, (nem Csarnok) neki pedig sikerült elhoznia kettőnknek! 4 db 4 centis vastag szelet marha rostélyost (magas hátszín) CSONTON, amit mindenkinek ajánlok aki költséghatékonyan szeretne jó marhát enni. Elkészítése amúgy itt. Észrevettétek, megtanultam linkelni:o)))?

Szóval fogom ezt a paradicsomos ossobuco változatot. Meg a rostélyos szeleteket.

Hozzávalók(nak csak a képzelet szab határt, ha valami kimaradt a leírást tessék elolvasni figyelmesen:-)

Szárzeller 1-2 szál (Csarnok D7-8 zöldségesnél kilóra is kapható)
Zellergumó
egy öklömnyi
Répa 4-5 szál
ez a fajta
Vöröshagyma 2 kisebb, vagy egy nagyobb
Póréhagy
ma két szál
3 paradicsom, nagy húsos fajta hámozva kockázva

Gomba (kék doboz tömeggomba jelen esetben sajnos)

Zöldfűszer csokor (oregano, zsálya, kakukkfű és rozmaring)


A hagymákat apróra vágva olaj és vaj keverékén párolom majd a végén egy csipet nádcukorral karamellizálom. Mindenféle zöldséget apróra, akár julienne-re vágok és ráhajítom a már karamellizált hagymára. Adok neki 20 percet, mert az ízek körülbelül ennyi idő elteltével adják igazán ki azt az édeskés vonalat amit jelen recepttel elérni igyekezünk. Közben a 4 szelet rostélyost natúr 2-2 percig sütöm mindkét oldalon vékony olívaolajon. Amikor mindkettő kész, ráfektetem a húsokat az előkészített ragura, felöntöm fehérborral (nálam Neszmélyi Irsai Olivér volt, de rozéval is lehet próbálkozni) egy egész üveggel, platnit teszek alá, ráfektetem a fűszercsokromat, kislángra veszem, fedőt teszek rá, sózom borsozom bőven. Ez után én adtam neki közel négy órát, de megérte.

Mielőtt tálalnánk 4-5 gerezd fokhagyma, marék friss petrezselyem és egy citrom lereszelt héjának keverékével készre ízesítem, majd beledobok jó néhány kocka jeges vajat amivel a mártást megkötöm, eképpen a végleges sűrűséget biztosítom vele. (nagyon okosakat írok, pedig nagyon egyszerű, csak olvasom a Bűvös Szakácsot:-). Ezt úgy hívják (mármint a petrusos keveréket), hogy gremolata, én is most tanultam, meglehet a nyári bográcsolásoknál tudatlan is alkalmaztam, ebből is látszik, hogy született zseni vagyok:-D.

Köretnek ekkor éppen kockára vágott és natúr olívaolajjal összekeverve sózva, sütőben sütött sültkrumplit kínáltam, de nagyon el tudom képzelni puliszkával is! Sőt, szoktam olyat, hogy a puliszkát elkészítem, kis tallérokat formázok belőle és ugyancsak nagyon vékony olívaolajon ropogósra sütöm őket. A kukorica nagyon finom ha megpirul.

Próbáljátok ki, tényleg nagyon megéri, a hús állaga és a hihetetlenül sűrű szaft (fontos, hogy csontos hús legyen!) simán előkelő vasárnapi ebéddé avanzsálja a fogást!

Macaroon

Ui.: majd elfelejtettem, most látom a képen: salátát is tettem ki mellé amit medvehagymából (már lehet kapni!) és jégsalátából kevertem ki a megszokott "tojásosnokedli" módon, cukor, balzsamecet, só és víz keverékéből.

3 megjegyzés:

  1. Szia!Én Ritánál láttam meg a blogodat és olvaslak.Látom az olasz vonal kissé kevés..Mi kint élünk Itáliában így ha gondolod szívesen segítek autentikus receptekkel.Az egyik kedvencem (aki magyar ám olasznak is születhetett volna..)Ő:és a te recepted egy másik változatát lesheted el tőle.Buon apetito!(Jó étvágyat!) Viki

    VálaszTörlés
  2. http://dallacucina.freeblog.hu/search/ossobuco
    Íme az oldal!Viki

    VálaszTörlés
  3. Szia Viki!
    Ismerem az oldalt, de nagyon összevissza főzök, szinte mindig mást. Természetesen lesz olasz vonal, lesz autentikus pizza is meg tésztagyúrás, már vettem hozzá Barilla liszteket. Minden tervbe van véve, de nagyon köszi! Ha bármi eszedbe jut, írd meg!
    Marcsa

    VálaszTörlés