2009. március 15., vasárnap

Rétes kifektetve

Mostanában elkezdtem úgy vásárolni, hogy megyek és amit frissnek látok meg szépnek, azt megveszem az amúgy megszokottak mellé. Ebben benne van az is, hogy igyekszem idény zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni őstermelőtől (Csarnok hátulja fogatlan "Csók Angyalom" néni), húst mindig ugyanott (Csarnok, hátul jobbra, ahol van marhapofa is) így került most a hűtőbe friss túró (Fusch Kft. a legtöbb piacon megtalálható) és réteslap is (ez bolti késztermék) a legutóbbi körutam eredményeképpen. Abból főzök ami van, illetve igyekszem a régi, spórolós világ egyszerű remekeit is újra felfedezni, úgy mint a savanyú tojás, vagy a szoptatós leves:-D

Kapros túrós mascarpone-s rétes-lepény:-D

1 csomag bolti réteslap

1/2 kg túró

250 gr mascarpone

3 toj
ás
1 rúd vanília kikapart belseje

Cukor ízlés szerint (nálam 5 dkg szőlőcukor és édesítő keveréke)
Ízlés szerint kapor
1 dl
tejföl
10 dkg vaj a
réteslapra
Tojássárgája, tej, vaj keverék a kenéshez

Nos, mivel a rétes tekerés még nem igazán az én műfajom, a dolog kissé elterült a tepsiben, de ízélmény tekintetében kivetnivalót nem hagy maga után a késztermék. A túrót, mascarpone-t, tojássárgákat, vaníliát, cukrot, tejfölt, kaprot géppel kikeverem és hozzáadom a habbá vert tojásfehérjéket.

A réteslapokat elfeleztem, első adagot tepsibe terítettem (szilikonlapra) és jó bőven megkenem olvasztott vajjal. Rákentem a túrós massza felét.


Beterítettem a második adag réteslappal (kb. 4-4 lap emlékeim szerint) és a maradék masszával majd megkíséreltem összetekerni, amiből inkább hajtás lett, ahogy a fotó is árulkodik róla. Jól bekentem a tojássárga keverékkel és 160 fokon légkeverésen sütöttem 30 percig. Low-carb diétába beilleszthető a cukor teljes elhagyásával.


Kellemes maradék hétvégét!

Macaroon

ps.: utólag megtudtam, hogy amit feltaláltam azt bélesnek hívják;o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése