2009. március 19., csütörtök

Zabpelyhes keksz

Ide most nincs kedvem írni semmit, egy kérdésem azonban van. Ha tartani szeretném az egészséges reggeli vonalat, melyik a legjobb zsiradék ennek a keksznek az elkészítéséhez? Jelen pillanatban vajat használok, de ebben a mennyiségben lehet, hogy nem a legmegfelelőbb választás. Margarint nem eszünk, azt ne ajánljátok. Kösz:-)


15 dkg puha vaj
csipetnyi só
1 tojás
Max. 5 dkg szőlőcukor és folyékony édesítő az ízlés szerinti édesség eléréséhez*
15 dkg zabpehely (lehet müzli is!)
10 dkg zabpehelyliszt
1 kiskanál szódabikarbóna

*bármilyen egészséges cukor használható: nádcukor, szőlőcukor, gyümölcscukor és akár az édesítő el is hagyható vagy fordítva, a cukor hagyható el és használhatjuk csak az édesítőt. Én azért keverem, mert így a legjobb szerintem. Nem lesz mű íze, senki nem veszi észre a kristálycukor hiányát.

Ennek az adagnak én a dupláját használom, a vajat kicsit visszavéve benne olyan 20-25 dekára, ebből lesz egy normál tepsinyi nagyméretű kekszünk, amiből két darab elég is reggelire. Amit tegnap találtam ki és nagyon bejött. Kevesebb zabpehely és liszt használatával az elvett száraz mennyiséget őrölt mogyoróval pótoltam, esetünkben a dupla adagnál olyan 20 deka volt az őrölt mogyoró és éppen csak annyi zabpehelyliszt, amitől ragacsos sűrű masszát kapunk. Amit a hozzávalókba nem írtam: mazsolával, aszalt gyümölccsel, fűszerekkel (mézeskalács vagy csak egyszerűen fahéj) tuningolható a dolog. A képen ez a mogyorós van, isteni lett. 180 fokos sütőben sütöm légkeverésen maximum 15 percig, mikor kihűlt kekszé válik, nem kell érte aggódnunk hűlés közben.

Jó reggelit.

M.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése