2009. április 1., szerda

Borjúbécsi, elronthatatlan?

Az első kérdés ami felmerül, hol vesz az ember megbízható borjúhúst. Szépen szeletben, ahogy az megírva vagyon, nem több mint másfél centisre vágva, frikandót, diót vagy felsált (combrészek). Frissen, nem növendék marhából. Aki még nem járt a "fiúknál", most javaslom ezen a blogon talán másodszorra, majd ha lesz érzekésem egy teljes posztot is szánok nekik, szerintem mindenképpen megéri. Katt a linkre az idézőjeles fiúknál szóra!
Kétheti rendszerességel megfordulok náluk lassan több mint egy éve szakadatlan. Jómagam Fűszeres Eszter egyik körkérdését követően jutottam el hozzájuk, egy kommentelő írta be, hogy a Csarnokban jobb hátul csodálatos pihentetett marha bélszín, hátszín, T-Bone (Magyarországon máshol ilyen nem kapsz!) és más ritkaságszámba menő húsféléhez és belsőséghez (bríz) juthat akinek nem mindegy, hogy milyen húst tesz a vasárnapi asztalra. Vagy a kedd estire:o).

Borjúbécsi krumplisalátával és sült zellerrel 4 személyre


1 nagy zeller hasábokra vágva
4 szelet borjú hús az említettek közül
Étvágy szerinti mennyiségű krumpli kb. 70-80 dkg
Lilahagyma
Só-bors-olívaolaj
4 tojás, simaliszt és morzsa* a panírozáshoz
*lehetőleg házi készítésű friss morzsa

A zellert ahogy látszik hasábburgonya formára vágtam, olívaolajjal vékonyan összemasszíroztam, borsoztam, sóztam és a lehető legnagyobb hőfokra belöktem a sütőbe, megvallom így sem sikerült ropogós állagot elérni, ám mindegy, legalább egészséges volt ugye. És finom. Miközben sült, a húsokat fólia alatt klopfoltam, sima felületű klopfolóval, nem a trancsírozós felével. Érdemes a Bűvös Szakács sütési praktikáit követni hátha, mert nekem nem lett levegős a bunda, ennek ellenére a fogyasztás közben nem találtunk kivetnivalót a végeredményben:o). Szóval liszt, tojás és azonnal morzsa, én úgy gondolom, hogy egy kis szárítás jót tesz neki. Hja, fűszer csak só és leheletnyi bors. A hentesem szerint elég csak megijeszteni vele:-). Úgy tettem. Én olajban sütöttem, most éppen nem volt kedvem (ugye tudjuk ez mit jelent) mogyoróolajban sütni vagy vajban, de így is finom lett. Fontos, hogy nagyon forró legyen az olaj, a hús ússzon a felszínen, de ne legyen benne annyi, hogy elmerülhessen. Akkor jó. Nagyon hamar kész, pár perc az egész, színén lehet látni. Ilyenkor jut eszembe, mikor kiskoromban anyu, meg a nagyi is rendre lefedte a rántotthúst, mondván, csak akkor sül meg rendesen. Hogy utáltam! Mondjuk a rántott csirkecombot még most sem tolerálom, de ez egy másik poszt későbbi témája lesz. Talán.

Krumplit a salátához héjában főztem, öklömnél kisebbeket kicsit több mint fél órán keresztül forrástól számítva. Két fej lilahagymát felkarikáztam és ecetes, sós, borsos, cukros lébe (víz) tessékeltem az egész bagázst. Hűtést kíván, tehát jó reggel elkészíteni. Tálalás a képen. Finom volt.

Érdemes a drágább alapanyagokból riktábban enni, ez itt a tanulság. Hétköznapokon pedig előnyben részesíteni az idény szerint kapható zöldségeket és levesnek, főzeléknek elkészíteni azokat.

Legalábbis szerintem.

M.4 megjegyzés:

 1. te jó ég, milyen gyönyörű ez a bécsi. most azonnal ölni tudnék érte.

  (egész életemben utáltam a rántott dolgokat, mert a gyerekkori rántott csirke... de pár éve elkezdtem a borjúbécsiért rajongani a bécsi figlmüller jóvoltából. magam továbbra sem készítettem, mert van nekem annál jobb dolgom is. de pont egy két hónapja mégis rászántam magam, hogy rántott húst süssek. olyat akartam, amilyet a nagynéném készít, karajból. finom volt és akkor rászántam magam a filézett, megcsapkodott csirkecomb kirántására. jó volt...)

  VálaszTörlés
 2. Szia farina!
  Ez a bécsi a gyönyörű: http://buvosszakacs.blog.hu/2007/10/30/rantott_hus :-).
  A bundának így fel kellene púposodnia, nem rátapadni a húsra, na ezt nem sikerült elérnem. Megbízható puha fiatal borjúhúst pedig csak a sok helyen belinkelt húsosomnál kap az ember, esetleg még a török hentesnél a Kecskeméti utcában, de ott én még nem voltam, csak olvastam. Az én hentesem ha a főbejáraton mentek be a Nagycsarnokba jobb hátul befordulva található, a pultjuk hátrafelé néz és sokféle pihentetett marha van náluk, meg borjú, meg bárány, meg MINDEN ami nincs, de az rendelésre, pl. borjúbríz vagy marhafaggyú. Attila és Gyuri, az azonosítás végett. Marha nagy pofájuk van, nehéz eltéveszteni:o))).
  Mac

  VálaszTörlés
 3. hát, az én panírom ne púposodjon. én bizony mondom neked, pont így szeretem.

  a hentesekhez már volt szerencsém, és vendégségben kóstolhattam az érlelt t-bone-t is.

  amióta belinkelted a motorodat, mindig találgatom, ha lányt látok ilyen forma motoron, hogy ez, talán te vagy. kettőre emlékszem is. pasaréti tér a húsvét környékén és rá pár napra felhajtó az árpád-hídra.

  egyszer megszólítottalak, hogy azt a dunabogdányi pisztrángot nem nézzük e meg motorral valamikor, de erre nem válaszoltál, úgyhogy most tovább erőszakoskodok, hogy de, de menjünk!

  na és még azt kell megkérdeznem, hogy, csak én vagyok felszínes, vagy valóban elmúlasztottál macaroon receptet tenni a blogodra(!!!) kéretik pótolni.

  (vasárnap a millenárison lesz macaroon és pezsgő kóstolás, de lehet, hogy meghívós lesz, majd még csekkolom.

  ja, és milyen volt a gödöllői vacsora a konyárival? említésre méltó?

  juj de letámadtalak.

  VálaszTörlés
 4. Szia farina!

  Mehetünk pisztrángozni, írsz nekem a mélemre: swingermacaroon@yahoo.com?

  Nem tudtam kimenni a Gödöllői vacsorára, mert nem volt sajnos társaság! :-(

  Lesz hamarosan macaroon recept is, most éppen valami másra kattantam rá, tegnap láttam a tévében: kalácstészta, bele batyuként gombócolva a túró töltelék, sütőlapon szétlapítva sima felével, szilvalekvárral teteje ken és süt. Van ennek Zalában valami verziója és neve is, Fűszeresnél már láttam, hamarosan utána nézek. Mivel kaptam egy üveg dinnye-szilva lekvárt, hát ezt a sorsot szánom neki:-)))

  Ha amúgy komolyan gondolom ezt a blogolás dolgot, előbb utóbb egy fényképezőgépre is be kell ruháznom, meg a rend megtartása sem lenne utolsó; sosem tudok egy értelmes képet készíteni, mindig belelóg valami kupleráj:-))

  M.

  VálaszTörlés