2009. április 19., vasárnap

Citromos, hagymás tökéletes csirkemell

Van egy nagyon egyszerű, kissé hihetetlen módja a csirkemell sütésének, amitől nem szárad ki, hihetetlenül omlós és szaftos marad, elég űrdumának tűnik, de nem az. Először Gordon Ramsay Vasárnapi ebéd c. könyvében olvastam egyet, ott kis ideig főzik forró vízben a CSONTTAL vásárolt egész csirkemellet, majd lefejtve a két húsdarabot hirtelen megpirítjuk őket és kész is. Ennél van egy jóval egyszerűbb. Ugyancsak csontos egész csirkemellből indulunk ki. Nagycsarnok hátsó bejáratával szembe néző baromfist ajánlom, évek óta vásárolok tőlük.

Hozzávalók két személyre vagy inkább két tányér kajára

1 csontos csirkemell, nagyobb darab
1 egész citrom
1 jó nagy fej vöröshagyma
1 dl illatos fehérbor, nálam leányka volt
Só, bors bőven

Fél kis fej lilakáposzta
2 narancs
1 póréhagyma
2 kanál balzsamecetkrém (saját sűrítés kevés mézzel továbbédesítve)
Olívaolaj
Só, bors

Fél bögre jázminrizs szokásosan főzve

A hús: a sütőt légkeverésen 160!!!!!!!!!! fokra melegítem. A csirkemellett olívaolajjal és borssal sóval bedörzsölöm. Kicsi tepsibe teszem, aláöntöm a bort, mellé a hagymát és héjastul a cikkekre vágott citromot amiből egyet rá is facsartam a csirkére. Sütőbe teszem 40!!!!!!! percre úgy ahogy van nem fedem le, majd 40 perc után 250 fokra emelve és feljebb téve a tepsit rápíritok még 10 percig (MAXIMUM!) a bőrére. Kész. A csontnál sem marad rószaszín, de mégis szaftos, hihetetlen omlós mellett kapunk a tányérunkra.

A saláta: összekevertem az összevágott lilakáposztát a hámozott és kockákra vágott naranccsal és vékonyra karikázott póréhagymával (csak a fehér része), majd sóval, borssal, olívaolajjal és balzsamecetkrémmel ízesítettem készre.

A rizs: pirítom mogyoróolajon, dupla vízzel felöntöm, kislángra veszem, lefedem és 20 perc alatt kész is.

Ilyen lett:


Jó étvágy!

M.

7 megjegyzés:

  1. ..én felszelem a csirkemellet centi vastag szeletre, és úgy pirítom serpenyőben. Hihetetlen puha, szaftos marad. Főleg ha éppen csak addig sütöm, hogy ne legyen rózsaszín...

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Egészen más eredményed lesz így, próbáld ki. Megéri. Illetve minden húsra igaz, hogy gazdagabb ízt kapunk, ha csonttal együtt sütjük vagy pároljuk. Anyu mesélte, amikor gyerek volt nem is ismerték azt, hogy filé:o). Mindig csonttal sütötte nagyi a rántott húst.
    Mac

    VálaszTörlés
  3. Emlékszem, felénk is így volt. A csirkemellet, sertéskarajt nem is ettük máshogy. Finom is, de nehezebb jól elkészíteni. A csrkemell volt hogy szárazbb lett. A csirkeszárnyba pedig májat bújtattak, úgy rántották:)Tegyük hozzá, az akkori alapanyagok jóval jobb minőségűek voltak. Csirkét nem is vett az ember, csak háztól...

    Ki fogom próbálni mit írtál...

    VálaszTörlés
  4. Próbáld és írd meg kérlek milyen lett! Fontos a hőfok és az idő!
    Mac

    VálaszTörlés
  5. Kipróbáltam, 160 fokon 40 percig. Finom lett és puha.

    VálaszTörlés
  6. Végre valaki, köszönöm a visszajelzést!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm, kipróbálom. Bár már vagy egy "tökéletes csirkemell" receptem, szintén csontosan, de kiváncsi vagyok, hogy a végső sütés később van, akkor hogy működik.

    VálaszTörlés