2009. április 18., szombat

Mákos, fehér rumos, aszaltszilvás, citromos "emelj fel engem" pohárkrém

Nagyon bejött pár hete a poharas tiramisu alternatíva, így az alternatívát is továbbgondolva készült a következő édesség az abszolút favorit alapanyagaimmal; citrom, mák, aszalt szilva, mascaprone, tejszín, tojás...no de pontosan és részletesen a következőképp.

Hozzávalók bő 4 pohárhoz, azért bő, mert kevés krém maradt volna magában, ha rögtön nem ettem volna meg a keverőtálból:-) a maradékot.

Amúgy nagyon ajánlom az oldalt, főleg Petra gyűjteményét. Ennek a máktorta receptnek elég a fele a 4 pohárhoz, de nagyon finom magában is, szaftos, szóval szerintem bátran meg lehet sütni az egészet egy tortaformában, nekem szilikon van, ezekhez a kevert dolgokhoz nagyon szeretem használni.



Na...tehát hozzávalók a krémhez.

3 egész tojás
250 gr. mascaprone
1 dl tejszín (ez elhagyható, VAGY aki nem akar nyers tojást enni, emelhető a mennyiség és felvert formában a sajthoz keverve nem vesszük észre a különbséget a tojásos és a tejszínes tiramisu között, pontosan: ÍGY)
Vanília valamilyen formában, rúd belseje a legjobb, de lehet cukor 2-3 zacskó, lehet kikevert bourbon Ázsia boltból, ami éppen fellelhető
Cukor, megint csak ízlés szerint,- nálam ez mindig édesítő + kevés cukor és kóstolgatva adagolom*
1 citrom lereszelt sárga héja
És ugyanennek a leve

Tojásfehérjét felverem. Félreteszem. Sárgájákat kikeverem a választott édesítővel, én amúgy mindig használok 1-2 kanál nád,- vagy gyümölcscukrot ÉS mellé a folyékony édesítőt ami nem aspartam. Így az íze semlegesebb azok számára is akik nem szokták a műédeset. Beleteszem az összes maradékot, tejszínt, citromhéját, levét (a citromlé már önmagában is látványosan sűríti a tejszínes kevert krémeket!!!) majd belekeverem a felvert tojásfehérjéket. A poharak aljára máktorta törmeléket és egy kupak fehér rumot tettem, rá négy kanál krém majd a pogácsaszaggatóval kiszúrt tortaszelet, rum bőven, megint krém, tetejét aszalt szilvával és egész mákkal díszítettem! Szerintem egészen különlegesen jól néz ki, már alig várom, hogy a hét végére maradt harmadik futásomat követően behappoljam az almás zellerkrémlevest követően:-). Leves receptje kicsit később, de Chili körtés varázsából kiindulva a körtét lecseréltem almára...megígérem hamarosan felteszem, ahogy az ágasvári csokoládéval is tartozom még sze(g)rény olvasó közönségemnek;-))).



* mindent egybevetve erősen javaslom a finomított kristálycukor teljes mellőzését, ami tökéletes üres kalória. Aki nem hiszi kérjen egy inzulin terheléses vizsgálatot: éhgyomorra megitatnak egy bögre cukorral, amire ugye megugrik az inzulin (egészséges embereknél) és 2 óra múlva nálam pl. 3,4-es vércukrot mértek. Konkrétan azt hittem 1) behányok a cukor bevitelénél, 2) elájulok a később leesett vércukromtól...tehát nem ördögtől való gondolat, hogy sikeresebben kerüli az a falási rohamokat aki kihagyja ezt a felesleges élvezetet az életéből. NEM!!! Nem az édeset, mert az édesre is van alternatíva; gyümölcscukor, sztívia...aki ugye idegenkedik az édesítőtől és a benne lévő kemikáliáktól. Mert teljesen elfogadom azt is. Vagy használjatok mézet, már aki nem hajlamos a hízásra úgy ahogy én:o))).

Nem tudom a mák ápdét hányas, de gyanítom ez egy elég egészséges desszert, lévén, hogy sem lisztet, sem kristálycukrot nem tartalmaz, fehérjét és jó zsírokat (mák!!!) viszont annál inkább.

Jó étvágyat:o)))!!!

M.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése