2009. április 26., vasárnap

Spára és hollandihamisság 15 perc alatt

Itt a spárga és érdekes ugye, a későn érésem miatt erre is csak most kattantam rá. Kellett hozzá az internet, hogy megtudjam a zöldet nem kell pucolni, mert ha valamit nagyon utálok, hát az a spárga pucolás, tiszta macera az egész. No, ettől megmenekítettem magam és vettem a Nagycsarnokban (zöldségesek: D12-től D-8-ig mindenük! van, már van magyar rebarbara is) egy csomag zöld spárgát 380 kemény magyar forintért. Írnak mindenfélét a neten, hogy miben és hogyan kell főzni, de megmondom a frankót tényleg teljesen felesleges ha valóban jó árut kaptunk. A fáma úgy szól, hogy hosszú vékony edényben, amit kifejezetten erre a célra gyártanak úgy járjunk el a lobogó vízbe tett spárgával, hogy a feje mindenképpen kilógjon a vízből, mert annak kevesebb idő kell, így elég neki a gőz is bőven mialatt a vastagabb szára puhára fő odalenn. Na nekem nincs ilyen edényem így forraltam egy nagy bödön vizet és 12 perc alatt isteni puhára főztem benne a spárgámat. És mivel egy kedves ismerőstől friss tanyasi tojást kaptam, nem lehetett kihagyni a mártást sem, amivel kicsit a hollandira hajaztam, de a franc fog gőz fölött variálni kurva sokáig, hát én nem az biztos. Így lett belőle az alábbi igazi TAVASZI vacsora, ami mellé még pirítóst sem bírtam enni úgy lapátoltam belefé a medvehagymás tojást és a spárgákat a szószomba tunkolva.

Hozzávalók 2 személyre és 4 adag tojássalátára (másnap reggeli)

1 csomag spárga


4 tojássárgája
1 tejföl
5 dkg vaj
Só, bors
Fél citrom leve


Fél csomag medvehagyma
10 keménytojás kockázva
Mustár vagy mustármagpor
Bors, só
2-3 kanál olívalolaj


Hamis hollandi mártás: tumixba tettem a 4 tojássárgát az összes többi hozzávalóval kivéve a vaj, mert azt a végén adtam hozzá, nagyon jó minőségű (nekem WMF) teflonserpenyőbe öntöttem és nagyon kis lángon, platnin 10 perc alatt hevesen kavargatva besűrítettem. Csak szuperlatívuszokban tudnék nyilatkozni, annyira finom lett így is.

Tojássaláta: majdnem zsidótojást, csak a hagymát medvehagymára cseréltem. A kockázott keménytojást a laskára vágott medvehagymával és az összes többi hozzávalóval összeforgattam.

Egyétek amíg lehet kapni!

Macaroon

4 megjegyzés:

 1. Én vagyok a kedves ismerős :)

  VálaszTörlés
 2. Basszus látod a mártás színét? És nem tettem bele kurkumát vagy ilyesmit:o) Éljen a tanyasi tojás. Megyek is a piacra.

  VálaszTörlés
 3. Azért nem csináltam a múltkor hollandi mártást a spárgámhoz, mert nem volt időm. És tessék, itt van...köszi:)

  VálaszTörlés
 4. Óh nincs mit. Nem tudom nekiállok-e az eredetinek valaha:o) Csaló vagyok:-)
  M.

  VálaszTörlés