2009. május 7., csütörtök

Akácvirág szirup

Makka oldalát olvasgatva kaptam ihletet, muszáj ezt az illatot valahogy bevarázsolni a konyhába, főként, hogy pár nap alatt lehullik a virágok nagy része. A szirup lehet zselé vagy szirup, függően attól, hogy sűrítőanyagból mennyit használunk a folyadékunkhoz. Természetesen lehetne sűrítő anyag nélkül is, jó pár kanál cukorral főzve, majd a végén beforralva az egészet a kellő sűrűségre, de nekem a sok kanál cukor nem barátom, így folyamatosan spórolok vele, ahogy látni fogjátok most is tettem. A téma egyszerű, az utcán hever, kutyások előnyben. Elkaptam a Fruzsigyereket, szatyrot a hónom alá csaptam és mentünk egy nagy kört a lakóhelyünk körül, hogy ne egy fát dézsmáljak meg totálra, na milyen rendes vagyok!? :o) A végére lett virágból egy szitányi mennyiségem, látható a képen, szárral együtt amúgy 20 dkg volt pontosan.


Hozzávalók


1 tésztaszűrőnyi akácvirág
1,2 liter víz
4 kanál gyümölcscukor
10 szem édesítő (természetesen lehet sima cukor, ízlés szerint amennyi!)
1 citrom leve
1 púpozott teáskanál zselatin

Nem jártam el meglepően, a virágokat a vízben az édesekkel felforraltam majd kislángon ott felejtettem egy órára. A végén belecsavartam a citromot (ha kihűlt és akkor, még a C vitamin is megmarad!) és elkevertem benne a zselatin mennyiséget. Kihűlés után szirupos állagot kapunk, isteni illata van, akár az akácméz, a hétvégén natúr joghurt fagyira tervezem ráborítani! Tegnap már a kertből ittam citromfű-menta teát, annyira csodajó érzés ez, nemsokára lesz bodza is, mindenhol, azt meg aztán kifejezetten imádom. Egyébként felerész szódával felöntve remek itóka nyerhető belőle, nehogy elfelejtsem!

Macaroon

4 megjegyzés:

 1. Turbolyát nem találtál? Ahol van akác, ott jó eséllyel lehet. Bár már eléggé öregszenek, nem igazán zsenge már.

  VálaszTörlés
 2. Szia! Még nem, de hétvégén kimegyek a parkba jól körülnézni! Üdv,
  Mac

  VálaszTörlés
 3. Kedves Olvasók! Nagyon szeretem az akácvirág szörpöt, de idén még nem ittam. Tavaly, és elötte is csak pár étteremben találkoztam vele, kerestem már delikátesz és bioboltokban is de mindenféle szörp van, csak ez nincs. Általában a rövid szavatossági idővel magyarázzák, hogy nem forgalmazzák. Ha tudja valaki hogy Budapesten kereskedelmi forgalomban hol kapható, legyen olyan szíves itt megírni. Köszönettel: SLACÓ

  VálaszTörlés
 4. Szia!
  Én igazán a készítést tudom ajánlani. A hol lehet vennire, sajnos nem tudom a választ. Viszont nekem is van kérdésem. Mindjárt lesz bodza, hol tudok szedni Budapesten nem ipari mennyiséget? Gyerekkoromban emlékszem valahol valami játszótérre talán a Gellért hegyen???- ahol a nagypapám mindig szedett...de nem tudom hol. Segítsetek!
  Mac

  VálaszTörlés