2009. május 20., szerda

Dumálok az oldalasról

Na nem túl hosszan, mert nem tudom ki hogy van vele, de én totál kómatik vagyok két napja, komolyan egyik ágyból fekszem a másikba, a bodzaszörpömből bor (kezdemény) lett, mert nem szűrtem le időben és más egyéb úszó nyalánkságok kísértenek a lakásban. Mondjuk a bort nagyon nem bánom, leszűrtem, megvárom, hogy jól kiforrja magát, akkor majd derítem meg minden és felöntve szódával benyakaljuk jól. Ha sikerül kikerül a recept vagy mi, véletlen eljárásnak nevezzük inkább. Szóval vissza az eredetihez, mert megint kalandozok ahogy szoktam. A múlt héten vettem egy jó kilónyi oldalast Józsiéknál, mert szokásomhoz híven az esti Váncsa olvasgatás alatt ráakadtam egy jóféle oldalas készítési módszerre, nagyon fasza, ne féljetek kipróbálni! Mivel itt a grillszezon semmiképp nem akartam kihagyni a tűzrakást, amivel az elmúlt pár alkalommal meggyűlt a bajom, annak ellenére, hogy a parasztházban milliószor bográcsoztunk, grilleztünk és kb. 10 perc alatt pakoltul meg a tüzet alatta.

Ehhez máris egy tipp, tűzrakási: kisétál az ember a parkba, ami a legközelebb esik hozzá és a derekát nem sajnálva gyűjt mint a rőzsegyűjtő asszony, hajlong, hogy legyen mivel megindítani Prométeusz szerzeményét. Ezzel már nem is volt gond, papírgalacsinok, jó sok száraz (eső nincs sajnos, szóval minden iszonyú száraz amit összeszed az ember) gally, begyújt, vár, nagyon ég, hasábokkal megpakol bőven. Simán lett tüzem és egy órán belül használhatóra is égett.

Hozzávalók 4 személyre kb.

1-1,5 kg oldalas

2 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
1-2 dl paradicsomlé
1 nagy konzerv sűrített paradicsom
(e fenti kettő helyett lehet házilag frissen forralással besűrített paradicsompürét gyártani)
6 szem borókabogyó szétnyomva
Friss koriander vagy szárított bőven
Öt vagy hét vagy akármilyen borskeverék sok
2 kocka kiváló minőségű étcsokoládé
Ipari mennyiségű chili, macskapöcse, bármi, csak csípjen
2 evőkanál méz
Só kb. 3 kávéskanálnyi
Zsír

A hagymát a zsíron üvegesre pirítom, amikor már áttetsző beledobom az apróra VÁGOTT fokhagymát. Kis idő múlva mennek rá a fűszerek, utána a paradicsom végén a csoki, minden. Ebben a kulimászban álltak a darabolt oldalasok egy éjszakán keresztül. Másnap délután száműztem őket a sütőbe alacsony hőfokra (100) körülbelül 4 óráig. Este pedig csak éppen hogy feldobtuk őket a grillre, ami így nézett ki mielőtt megettük volna:
Jó cucc, próbát megér.

Mac.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése