2009. május 23., szombat

Én és a hal, második menet


Néhány szóban a pisztrángról.

Egyszer már említettem, hogy sem halat, sem húst nem ettem gyerekkoromban, így nagy fordulópontja volt az életemnek, amikor Gábor barátom ellenvetést nem tűrő unszolására Szlovéniában megettem egy egész pisztrángot, azóta se jobbat. Talán mostanáig.

Kevesen tudják a pisztrángról, hogy igen nagyra, akár 25 kg súlyúra is meg tud nőni, és a hiedelemmel ellentétben nem csak hideg hegyi patakokban, folyókban, hanem tavakban is megélnek. Ragadozó, tehát rovarokat, csigákat és kisebb halakat is megeszik. Mivel ez a hal a kifogásába nagy valószínűséggel belepusztul, érdemes olyan helyre menni, ahova nem szállítják az állatokat. Eddig úgy tudtam, ilyet csak a Szalajka-völgyben találok legközelebb, de nem, van egy másik lehetőség is, Budapesttől kb. 40 kilométerre Dunabogdányban. Klément Ferencnek köszönhető, aki nem csak horgászni imád, de imádatát pisztráng neveldék létrehozásával is kiegészítette, majd megvett egy eredetileg kávézókocsmaként működő helyet a 11-es út mellett közvetlen a Duna parton. Mióta kóstoltam bizton állítom, sokkal jobb mint a szalajka-völgyi, ered ez abból is, hogy teljesen más típusu halakat nevel, mint amiket Magyarország más pontjain találhatunk. Aki nem szereti a halat kezdje Ferinél. Nem bánja meg. A legfrissebb fogás, ami pisztrángból készülhet, kakukkfüves, helyben füstölt, szezámmagos, rozmaringos és még vagy 8 másik verzióban 55,-Ft per dekáért! Akinek eltökélt halnemevő barátja van, ne menjen oda. Halon kívül van még vargánya leves és marlenka, itt vége az étlapnak. A koncepció zseniális, nálam is 5 éves tervben szerepel egy saját, nagyon egyszerű hely nyitása, ahol az étlap egy oldalnál semmiképp nem lesz hosszabb.

Megközelítés: haladunk kifelé a 11-es úton, elhagyjuk Szentendrét, Leányfalut, meglátjuk a Visegrád közigazgatási határa táblát és 1 percen belül megérkezünk Dunabogdányba. Pár száz méteren belül az új jobb oldalán található a Siesta Café, menjetek, megéri.

Macaroon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése