2009. május 24., vasárnap

A tökéletes steak elkészítése


Gyors képek, duma, mert megyek: mosogatni, futni, dokihoz, gyógyszertárba, kutyadokihoz, vááá, legyünk már Erdélyben.

Nagyon sok ember retteg a marhahús sütésétől és azt kell, hogy mondjam, aki nem szereti a félig átsült még véresnek tűnő megoldást, az joggal. A marhahúst képtelenség ízletesre átsütni. Szerintem. Próbálkozni lehet, elősütés és rácsra sütőbe alacsony hőfokra (100-120) 10 percre behelyezéssel, de az alábbi a tuti biztos kipróbált megoldás, nekem higgyetek, mert evett már a kutya nálunk T-Bone steaket:-))).

Első körben nagyon_fontos az alapanyag. Csarnok, hátul, Józsiék. Tudjátok. Nagyon fontos, hogy az a hússzelet márványos, zsíros legyen. A hátszín és a bélszín is jó, de jobb az ha zsír is van benne, szaftosabb lesz az egész. Nekem általában 2-4 szelet ilyen márványos hús pihen a hűtőben sima olajjal leöntve. Ezt csak azért, mert a hűtő nem alkalmas arra a fajta érlelésre amit komoly steakházak használnak hűtőkamrákkal, másrészt meg sosem tudom mikor kívánom meg őket. Azt, hogy ez melyik része a marhának lesztek kedvesek megírni nekem, mert ez a második alkalom, hogy Józsi kihozza nekem, de elfelejtem megkérdezni. Ezt vittem síelésbe is konfitálva, kurva jó volt!!! Úgy néz ki, mint a bészín, hosszú vékony henger, de márványos zsírral van átszőve. Szép dolog, ha bízunk a hentesünkben:-))).

A képek sorrendben vannak, így is járunk el: a szelet húsokat NAGYON forró vajas serpenyőbe dobjuk és 5-8 percig az első, 5 percig a másik oldalát sütjök, sütés közben nem piszkálva azt. Kivesszük, lefedve 10 percig pihentetjük az 5. percnél megfordítva a szeleteket. Így a kifele igyekvő húslé visszavándorol a kaja belsejébe, a képen látható is, milyen szaftos kívánatos a egész. Sütöttem ugyan újkruplit mellé, de inkább könnyebb körettel ajánlom, pl.: mentás párolt zöldborsó (tipp: minden zöldség jobb állagú és vitamindúsabb marad, ha előbb lobogó forró vízbe dobjuk pár percre, lehűtjük jeges vízben, majd felhasználás előtt átforgatjuk kevés erre szánt zsiradékon), vagy az alábbi mozzarella saláta "kísérőjeként":o).

Saláta két személyre: 2 paradicsom, 1 zacskós mozzarella szeletelve, jó marék friss bazsalikom, olaj, balzsamecet(krém), só, bors.

Macaroon
16 megjegyzés:

 1. Angolosra sütve, zöldbors mártással...hmm...jöhet!

  VálaszTörlés
 2. steaknek, én a rostélyosra mint húsra, esküszöm. a bélszín és a hátszín sokszor túl sovány a steakhez. persze ha jó hentese van az embernek az más...:) de a rostélyosban soha nem csalódok, mindig szépen átszőve/márványozva a sziradékkal. igaz, nem annyira puha mint a bélszín, de sokkal ízletesebb:)

  VálaszTörlés
 3. ...hopp, a vége lemaradt:)) egyébbként lehet, hogy pont a rostélyos az, amire gondolsz. bár nem annyira vékony, de hosszú, hengeralakú, és gazdagon márványos:)))

  VálaszTörlés
 4. No, ez nem bélszín, hanem csak hasonlít a formája rá és az egész hús vékonyan át van szőve márványosan zsírral, de nem a rostélyos azt ismerem:-)))

  VálaszTörlés
 5. Ismerve a hentest ez hátszín. Nagy rajongója vagyok a srácoknak. Szerintem a húson volt még egy kis zsírréteg is (az egyik oldalán), amit levághattál, de ez csak tipp. a Csarnokban mindig van rajta. Én a zsírréteggel együtt szoktam megsütni, majd tálalás előtt levágom, így van egy fél centi széles és a hús hosszával megegyező hosszúságú pörcös nem tudom minek nevezzem pörcös vmi. Persze mindig könyörögnek aztán érte.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szeretnék megismerkedni valakivel,aki segítene a főzésben ,sütésben

   Törlés
 6. Szia,
  Igen, de ezt mindig hátulról hozza a Józsi, és az egész húsrész márványosan sűrűn zsírral átszőtt, legközelebb megkérdezem már tőle...szeretem az oldalast, de síelésbe együtt konfitáltam oldalast meg ezt, sokkal, de sokkal finomabb volt a marha, egész héten képes voltam minden reggel és ebédre ezt enni, vágós szélű ciabattával és édes olasz hagymával. Egész éjszaka volt a sütőben 80 fokon lábasban, abban hűlt ki, vittük ahogy van. Zseniálisan finom lett, szerintem az Orfűi nyaralásba mindenképp viszek ezt is.
  M.

  VálaszTörlés
 7. Ja nem volt zsírréteg az oldalán egyáltalán...

  VálaszTörlés
 8. Sziasztok! Józsiék hol vannak? :) Remélem, olvassa valaki és kapok választ!

  VálaszTörlés
 9. @Marianna - Itt vannak: http://meszarsteak.hu/ ;)

  VálaszTörlés
 10. Józsiék az melyik ? a halas után első v. második ???

  VálaszTörlés
 11. Kipróbáltam! Életemben először sütöttem és sikerült:) Köszi a tippet !!:)

  VálaszTörlés
 12. a steak marha részei:
  http://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20130524-szuper-marhabol-is-tobbfele-van-sztekhatarozo-usda-usda-prime.html

  VálaszTörlés
 13. Mikor kell és mivel fűszerezni?

  VálaszTörlés
 14. Semmivel csak sóval, pihentetés előtt.

  VálaszTörlés