2009. június 15., hétfő

Kovászos uborka


Néha azon töröm a fejem, hogy régen anyám már huszonévesen kovászos uborkát nyomatott, meg volt két gyereke meg minden, én meg itt útkeresek, milyen gáz ez már lassan 35 éves fejjel. Itt az ideje felpörgetni a dolgokat, más közhellyel élve nincs más hátra mint előre, hú de gáz vagyok, ha nem megy az írás egyszerűbb lenne a receptre korlátozni a mondanivalómat nem? De. Szóval második nekifutásra sikerült a (kurva) kovászos uborka és a kovászolt kenyér is:-), ám ez utóbbit következő posztban hozom majd csak nyilvánosságra. Mindkettő másodikra, az elsők némi kívánnivalót hagytak maguk után.

Kiemelném, hogy mit nem szabad: szellősen tenni az uborkákat, kilógni hagyni akár egynek is a csücskét a vízből, kevés sót hozzáadni. Tehát a helyes arány nálam a következőképpen nézett ki.

Hozzávalók 5 literes üvegnyi koviubihoz

3 kiló uborka, én a kisebbeket szeretem, ebből 6-8 db maradt ki nekem, de azt megettem magában
3,5 kanál só (ennyi!!! máshol még többet is olvastam, és nem, nem lett tőle sós)
1 csokor már virágos kapor
1 fej új friss fokhagyma vízszintesen kettévágva
Szemes tarka bors kb. 20-30 szem
Friss torma is mehet bele, azt én nem raktam

Uborkákat lesikálod egy hosszabb áztatás után, betömködöd nagyon szorosan egymás mellé katonásan az 5 litykós üvegbe MIUTÁN alulra betetted a fokhagymát és a kaprot is. Tehát rá az uborka, felöntöttem kézmeleg vízzel, nem forraltam meg hűtöttem vissza, micsoda macera:-) (tudom, gondolom tovább eláll), rá a só és a tetejére mehet egy üvegszája méretű pirítós (nem esik annyira szét, én tüllel sem vacakoltam), teteje LEZÁR! kistányérral, fóliával akármivel, és nem túl ingadozó, 20 fok feletti hőmérsékletű helyre állítod, az sem baj, ha nap is éri néha. Szerintem tűző nap nem kell neki. Kb. 3 nap elteltével kész az ubber amikor a színe megváltozott haragos zöldből kb. hm mattkhakizölddé, leszűri az ember lánya a levet és visszaönti az uborkára majd béteszi a hűtőbe. Ne féljetek a sok sótól, kell bele.

Macaroon

1 megjegyzés:

  1. Ne sajnáld, Marcsa, az én anyám az én koromban négy gyerekkel szenvedett - szó szerint! Neki nem volt más választása... Nekünk van, és nem vagyunk lemaradva semmiről. Igaz, mi jövő héten kezdünk bele az utódgyártásba. A kovászos uborkát meg forró sós vízzel szoktam felönteni, így a só teljesen feloldódik, és Horváth Ica is így írja. Na. Pussz. Sz. Szilvi

    VálaszTörlés