2009. június 8., hétfő

Vargányás rizottó és az első használható ételfotóm

Megjöttünk Székelyföldről. Mondanom sem kell, hogy reggel félálomban nem értettem hogy kerülök ide. Nagyon meg tud viselni egy-egy ilyen befejezett pihenés, most talán kicsit jobb a helyzet munkátlanságom okán, illetve a lakás szeretete is kárpótol, de azért hiányzik Ildikó főztje, nincs mit tenni no. Egyelőre a hétről tervezett poszt várat magára, kiteszem visszaköszönőnek az utazás előtti rizottómat. Ajándékba kaptam egy jó nagy adag szárított vargányát, csak úgy, pedig mint tudjuk aranyárban mérik ha nem magunk szedjük. Azt már nem is mondom, hogy kinn a cigánygyereket kérdeztem, mennyiért adják, egy vödörrel azt mondja 20 lejbe mérik ami nem egészen 1500,-Ft - erről ennyit. De még nem volt gomba, sem áfonya, na mindegy, lesz mit kérnem anyuéktól ha augusztusban mennek ki. Volt még egy szemét dolog mielőtt kimentünk, valaki (igen ember volt, bár fel nem foghatom miért) kiszedte mind a négy zelleremet, 4-5 paradicsomot, karókat és össze vissza rombolta a kiskertemet ládástul. Napokig gondolkoztam, hogy mi vihet valakit ilyen cselekedetre, és csak az ép ész hiányával tudom magyarázni:-(((. Hál istennek anyósom mentette a menthetőt, most már látszik van ami szépen fejlődik és megmarad, de hogy ennyire megbízhatatlanok legyenek a magok is, elképesztő. Van amelyik nő mint a gomba, már egész nagy és van, ami még most is pöttöm és éppen csak kezdi eregetni a cifra leveleket. Később teszek ki fotókat róluk. Holnap beszerzek azért pár palántát a piacon és a satnyábbakat likvidálom...

Vargányás rizottó, 3 normál, 4 kis adag - hozzávalók


2 jó nagy marék szárított vargánya
1 bögre rizottó rizs
1 nagy fej főzőhagyma (lehet olasz édes fehér is)
2 bögre víz legalább
1,5 dl illatos fehérbor, nálam Irsai Olivér volt
Petrezselyem, só, bors bőven

A vargányát a vízmennyiségben áztatom legalább fél órát. A hagymát nagyon apróra vágva én vajon pároltam, ráöntöttem a rizst, kicsit rápirítottam és felöntöttem a másfél deci borral. Amikor felvette elkezdtem meregetni rá a gomba áztató levét folyamatos kavarás közben (gombát előbb lemostam), és kb. a félidőben hozzáadtam a csíkokra vágott vargányát is. Jó sok petrezselyemmel és borssal ízesítettem, nagyon jó kaja, ha van vargányája az embernek. Parmezánnal tálalva, kevés édes bazsalikomos paradicsom is becsúszott mellé.

Macaroon


2 megjegyzés:

  1. Pedig én nagyon várom azt a heti beszámolót

    VálaszTörlés
  2. Jajj Istenem, ígérem összeszedem magam, csak nagyobb lélegzetvétel kell majd nekem hozzá, hogy teljes képet tudjak legalább az egy hetemről adni.
    Mac

    VálaszTörlés