2009. július 8., szerda

10 kedvenc növényem

Toma kedves volt olyan drága és ide passzolta ezt a körkérdést, elsőre, hohó, mi nem lehet egyszerűbb, aztán itt ülök és nézek, igaz ebben benne van Fruzsi kutya


is, mert 6:40-kor kezdte a ma reggeli "ki akarok menni" hisztit én meg 9 óra alváson belül használhatatlan vagyok. Plusz azt is rühellem, ha nem magamtól kelek. Ez ugye kutya mellett ritka ajándék, főként, hogy együtt alszunk. Fúj vagy nem, amikor éppen nem hajnalban kel, nincs viccesebb mint amikor reggel szépen fokozatosan felmászik a fejemig, mintha ott sem lenne, belelógatja a fejét a vállamba (szűken kukucskálva látom ahogy stíröl), félig az arcomba, majd mihelyst megmozdultam gyakorlatilag torkon nyal (ni próbál, mára már megszoktam, így hatásosan védekezem:-).

Ők azok.

1) Paradicsom
Ezen nincs mit vesézni, a napon ehetőre érett saját paradicsomnál kevés jobb dolgot tudok elképzelni, főként, ha némi bazsalikommal és mozzarellával beköltözik egy jó kis szájvágós ciabattába!
2) Bazsalikom
Annyira szeretem az illatát és aromáját, hogy egyszer volt egy citromos bazsalikomos parfümöm azóta se találok hasonlót. Ha valaki tud ilyenről azonnal szóljon!
3) Citrom
Igaz az állítás, hogy az ember ízlése folyamatosan (vagy 7 évente, lényeg, hogy igen) változik. Régen el nem tudtam képzelni mit szerethet valaki egy citromos nápolyin, most kb. ölni tudok egy jó citromtortáért vagy citromos olasz kekszért.
4) Gyömbér
Gyömbér szeretetem nem a kínai kajából jön, inkább a házi gyömbérsör (hamarosan felteszem) és a téli vitaminpótló turmixok alapvető és eltúlzott ízesítőjeként vált kedvencemmé.
5) Zsálya
Mostanában fedeztem fel, azóta a húsokat imádom zsályával fűszerezni, sütés közben egy-két levelet a forró zsiradékban kisütni és úgy ahogy van megenni magában:o).
6) Mángold
Huszonéves voltam amikor az akkori barátom szüleinél Etyeken (zöldveltelini meg van?) rengeteg mángold volt amiből levest készítettek. Azóta is imádom, az íze valahol a spenót és a spárga között (?) meghatározhatatlan. Horvátországban találkoztam vele újra ahol rendre párolt mángolddal körítik a halakat, halat is szinte csak ott (meg Szlovéniában és a saját konyhámban) szoktam enni, de ott mérhetetlen mennyiséget, pótolva az egész éves elmaradásomat.
7) Spenót
Anyuhoz kapcsolódik a spenót szeretete. Az iskolai verzió mindenkit kikergetett a világból, engem főként a főtt tojás, na az volt a netovább. Aztán egyszer hazamentem, anyu tisztán tejben főzte, fokhagymásan borsosan fűszerezte ÉS mikor kész volt, nagylyukú reszelőt belereszeltünk egy vagon trappistát a tányérba, kurva jó dolog én a mai napig így eszem, ha nagyon éhes vagyok sütök mellé bundás kenyeret/zsömlét is.
8) Sóska
Mi hófehérre főzött jázminrizzsel esszük, tessék kipróbálni nagyon jó párost alkotnak. Természetesen tejföllel készítem savanykás ízét még jobban kiemelve.
9) Cékla
Erre nem rég jöttem rá, mármint, hogy a cékla nagyon fasza nyersen is, sőt, nagyon nagyon finom lereszelve és összekeverve feketeretekkel. Só, bors, balzsamecet, olívaolaj, télen kötelező vitaminpótlás, ráadásul bizonyítottan hatásos.
10) Mustár
Vagy wasabi mindegy, lényeg, hogy a csípős verzió. Képes vagyok magában nyalogatni tubusból ha meglátom a polcomon.
+1) Bármi ami csíp :o)

Na most gáz, hogy mind ehető? Nem vagyok valami virágkedvelő ez mondjuk rögtön látszik. Annám, légy oly szociális és vidd tovább a Karajon! :o) Vigyázat, a rostélyos nem növény! :-)

Macaroon

6 megjegyzés:

  1. :))) mekkora ez az írás! a kutyusos bevezetőn kidőltem a nevetéstől! :)

    VálaszTörlés
  2. Nyolc-csöcsű istenátka:o))), mindig mondom neki, hogy beadom menhelyre, de nem érti:-)))

    VálaszTörlés
  3. off leszek... a vkh hová tűnt a velvetről-karajról, tudsz róla vmit Macaroon? csíptem a stílusát nagyon..

    VálaszTörlés
  4. Szia Névtelen, VKH más néven ír máshova, azonosítsd be:-)))

    VálaszTörlés
  5. hát, ha nincs karajon vagy velveten, reménytelen, mást nem olvasok...

    VálaszTörlés
  6. jaaaj, de hülye vagyok... :D vágom már...

    VálaszTörlés