2009. július 3., péntek

Fehér kenyér

Na ez az amit én eddig nem szoktam. Mármint fehér kenyeret sütni. Minden másmilyent igen. De amikor megláttam ezt:


...akkor megkérdeztem Ildikót hol veszi a lisztet hozzá és hazahoztam amennyit kaptam, egészen pontosan 7 kilót, ebből (Fenyéd, 182-es ház:-):


Tudja valaki, hogy mitől kenyérliszt a kenyérliszt? Mert ahogy ránézek olyan simalisztes az állaga, semmi extra, nem darás, nem darabos, sima. Mégis kenyérnek való. Egészség szempontjából előnyben részesítem a teljes kiőrlésű búza, illetve tönkölylisztet, de vannak dolgok amihez adja magát a fehér kenyér, például a sütőben ebben a pillanatban is készülődő fokhagymás, hagymás sült oldalas mellé.

Kenyérsütéshez egy ideje tartok itthon kovászt, ahogyan sokan mások én is gyorskovászt készítek, majd azt etetem hűtőben néhány hétig. Egyszer csak úgy gondolom, hogy már cserére szorul, na akkor elhasználom az egészet és készítek egy újat. ITT megtaláljátok a gyorskovászt és szuper fotókat is hozzá Margit oldalán. Nekem is nagy segítségemre volt, a kovászos kenyér alaprecept is tőle van. Bevált, ajánlom.

Hozzávalók
55 dkg kenyérliszt (BL 80?)
2,5 dl víz
10 dkg búzakovász
1,2 dkg élesztő
1 csapott kanál só
1 csapott kanál cukor
1-2 evőkanál zsiradék (vaj vagy olíva nálam, a többi nem játszik)

Ezt nyomatom be a kenyérsütőgépbe, megvárom a második dagasztást is, akkor kiveszem, asztalon átgyúrom kevés plusz liszttel meghintve, és kivajazott lisztezett kerek hagyományos jénaitálba


helyezem. Addig kelesztem amig ki nem kandikál a jénaiból, akkor lefedem és 200 fokos sütőben légkeverésen sütöm majd' egy órát, az utolsó 10 percben levéve a jénai tetjét. Ha így járok el, ilyen kenyerem lesz:


Macaroon

1 megjegyzés: