2009. július 23., csütörtök

Gulyás, pörkölt. Nem. Gulyás.

Na mi a micsoda? Ki tudja? :o) Pörköltet készíteni mindenki tud,- ezt gondoljuk magunkról. Azért vannak nüánsznyi különbségek, mely vonalon haladva elérhetjük a (szubjektív) tökéletes végeredményt. Anna kampánya a bor ellen nem hatott meg, bár valljuk be végül is elfogadható. A fűszercsokor (aminek itt szerepe nincs) és az alaplé még mindig távoli fogalmak édesanyáink és sajnos sok esetben nagyanyáink konyhájában. Váncsa István szerint gulyást soha életében nem evett a gulyás, nem arról lett elnevezve az étel, hogy hirtelen ötlettől vezérelve emberünk levágott egy több mázsás állatot majd hagymával összepörkölve karéj kenyérrel megfalatozta azt. Váncsa szerint bor is csak esetlegesen kell bele, ha már igen, akkor is fehér, birkapörkölt vonalon említi ezt a teóriáját. Hát én nem hallgattam sem Váncsára, se Annára, így egy üveg kunsági cuveé-vel felöntöttem a cuccot, előtte pedig a következőképpen jártam el. Azonban egy biztos: a pörkölt az amit nem öntünk fel, a gulyás pedig ugyanaz csak kerül rá lé. Bor vagy alaplé mindenkinek kedve szerint.

Hozzávalók 4 személyre

1 kiló tetszőleges szaftos marhahús (Józsiéktól kockázva)
Fél fej hagyma (nem több)
10-15 dekányi kenyérszalonna
2 teáskanál pirospaprika
Só, bors
(erőspaprika)

A lényeg: a felkockázott húst a szalonna kiengedett zsírján átpirítom MAJD hozzáadom az apróra vágott hagymát. Nem kell bele több, de akinek mégis, ám legyen. Hagymával is átforgatom, összebarátkoztatom az ízeket, majd lehúzom a lángról és szórom sóval, borssal, paprikával. Felöntöm a választott levemmel, keresztet vetek rá, majd visszatolom a lángra. Kis lángra, marhahús esetén akár három egész órára. Nem forralom el a levét! Mert a gulyást hosszú lével fehér kenyérrel tálaljuk így-e:


Macaroon




4 megjegyzés:

  1. ha ez az amiből én is kaptam, akkor tanúsíthatom, hogy nagyon jó!:))

    VálaszTörlés
  2. Csak a "biztos az" kitétellel vigyázz:) Erdei Ferenc szerint pl egészen más, és Váncsánál persze az ellenkezője.
    Stb. stb.:)
    De én is teszek bele bort, az biztos.:)

    VálaszTörlés
  3. dalit, hol vetted a Bujdosó secco-t?
    Persze ennél a tételnél semmi nem biztos. Végére biggyesztem: szerintem:o).

    VálaszTörlés