2009. július 23., csütörtök

Orfű, Muskátli étterem, kritika

Szeretem Orfűt és az egész környéket. Péccsel kezdődött az egész, pár éve lejártunk mikor csak tehettük motorral "matávos" vendégszobába hétvégéken is akár, egyszerűen csak a város és a hegyek hangulata miatt. Így jutottam Orfűre, ami vicces, hogy én azt hittem egyszer már jártam ott. Anno, mikor még meg volt a faddi parasztház csináltunk egy egy hetes nyaralást, amikor szinte minden napra terveztem valami utazni valót, így voltam először Villányban és Magyarhertelenden is ... Orfű helyett:o))). Hogy nem tűnt fel ne kérdezze senki, de rá egy évre eszméltem, hogy az a termálfürdő bizony nem Orfű, mondtam már párszor, későn érő típus vagyok. Szóval harmadik éve megyünk vissza, most is onnan érkeztem. A szabad strand vizét rendbe tették, tiszta, fürdésre alkalmas és valamiért a büfé a szívemhez nőtt, fene tudja miért, nincs ott semmi érdekes, csak wimpi (???) meg palacsinta. Ez a poszt most nem a fényűző vacsoráinkról szól, amit természetesen hamarosan pótolni fogok, hanem Orfű küllemében egyik legkívánatosabb étterméről, ahol Homárra illő módon megszívtam a magyar szocproletár vendéglátást. Ezért nem leszek lusta leírom, ha más arra keveredne szeretném lebeszélni a vendéglátóipari egység látogatásáról. Pedig esküszöm rákerestem a neten és a helyben egy ideig polgármesteri tevékenységet ellátó Nagy Bandó András dícsérő szavai meggyőztek, csak nem fogok annyire mellé a vacsorával. De melléfogtam.

Úgy terveztem egy este nem főzök lenn, irány tehát a Muskátli étterem.

Érkezésünkkor kaptunk egy pincért, akit szinte a második körre lecseréltek, a vacsora végére három pincérünk volt, igazán ezt sem értettem miért. Lehet rám követ vetni, de ha már ott voltam mondom győzzön a medvehagyma és a frissensült, én szeretem és nehéz is elrontani, így kértem egy medvehagymával és sajttal töltött rántott csirkemellet (nagyon extra kaják amúgy nincsenek, tehát ha akartam volna sem eszem szerintem különlegeset, egy dolgot sajnálok, a nyúlmájat, de már nem fogom meg tudni az élmények nem túl pozitív kimenetele miatt) vegyes körettel és egy vegyes salátát, ami 600,-Ft volt kávéscsésze alátét méretű kis tányéron három szem paradicsom, némi tejfölös uborkasaláta és egy csipet káposzta, jó nem lepődöm meg! Partnerem étele is olyan amilyen, kifogásolni való hát, jó, mélyhűtött krumpli és valami iszonyatos ízetlen szar törmelék rizs, DE ezen sem lepődöm meg, megeszem a húst a salátával, fogjuk rá, még jól is esett. Medvehagyma ízt senki ne keressen benne, a mélyhűtéstől ugrik a jó kis foghagymás feeling, így kb. mintha fűvel lenne töltve a ételünk szezonon kívül, ez újfent az én hülyeségem volt, de ezen sem akadtam ki hangsúlyozom. Ittunk egy egyszerű pálinkát mindketten és kértünk egy-egy pohár folyóbort az ételünk mellé. No és itt kezdődik a fennforgás. Második fiatal pincérem érkezik az asztalhoz, óhajtok-e desszertett. Volt a fejemben egy halvány kép, hogy bepróbálom, hát rákérdeztem.

- Szeretném megkérdezni, hogy a somlóiba diót vagy dejót raktok-e?
- A somlóiban nincs dió.
- ???
- A mi somlóinkban nincs dió, csinálunk egy ilyen galuskát és akkor arra teszünk tejszínhabot.
- A tejszínhabot megkérdezhetem milyen? Rendes tejszínhab?
- Hát persze nem ilyen teszkós izé!
- Oké értem én, hogy nem teszkós, de igazi tejszínhab vagy kifújós?
- Jaaaa, hát nincs nekünk időnk rendes tejszínhabot csinálni, olyan fújós az.
- Köszönöm szépen akkor nem kérek somlóit.

Partnerem nem bírt magával kért egy gundel (nek mondott) palacsintát, én meg zárásnak még egy deci bort. Akkor már nagyon kellett pisilnem, mondom elszaladok a mosdóba. Innen érzékeny gyomrúak ne olvassanak tovább! A női mosdóban két illemhely, kérem szépen, mindkettő púposra volt rakva és az egész helyen átható szag terjengett. Nagyon kellett pisilni, de képtelen voltam bemenni. 1) ez nem a Sziget, 2) nem vagyok részeg, 3) sötét sem volt. Hát kijöttem. Szólok a fiatal pincéremnek, hogy legyen kedves takarítót küldeni a női mosdóba mert használhatatlan, ezt nem értette, hát mondtam, hogy tele van szarva mindkettő. Válasz: 1 óránként mennek be a takarítók. Fel sem tűnt, hogy ő ezzel engem elintézett, leültem és vártam majd szól, ha mehetek, mert rendet tettek, ám nem így történt. Vártam, már majd' össze pisiltem magam, hát szólok egy másik pincérnek, egy idősebbnek. Jajj ő elnézést kér, máris intézkedik, majd megjegyzi, hogy amúgy óránként mennek be a takarítók. Csendben kérdem, mi közöm nekem ehhez? Na mindegy. Elmegy, visszajön, mehetek, majd újra felhívja a figyelmemet, hogy a mosdót óránként takarítják a Muskátliban. Én egy rossz szót nem szóltam esküszöm, de most komolyan, történik egy ilyen, kérjenek elnézést, mosolyogjanak és hozzanak ki egy pálinkát (vagy amit ittam, mind1) bocsánatkérésnek, nem lesz semmilyen rossz szájízem, eszembe nem jut ekkora posztot írni róla. No téma vége, megjárom a mosdót a szagot ugye nem tudták eltüntetni, de próbálom túltenni magam rajta. Látom ám a borom sehol. Érkezik azonban a palacsinta, de már az idősebb új, harmadik pincérünk hozza, még viccel is, hogy tovább megy vele, azt hitte én rendeltem, majd leteszi elém. Mondom neki az úré lesz. Kérem a borom, persze persze, ám a borom nem jön. Látom viszont közben, hogy a mellettünk ülő német házaspár barátja megérkezik, egymással beszélgetnek új érkezőnkkel és a német beszédben elhangzik a palinka szó. Előző pincérünk (nincs dió a somlóiban) odaUGRIK ugrabugrál izgalmában és kérdezi: - Palinka, palinka? Hát azt hiszem nem láttam ennél még szánalmasabbat komolyan mondom. Az én borom nem érkezik, mert a német vendég valagát kell nyalni, a számla, amit idő közben kikértünk nem érkezik kb. 20 perce, hát felállok szólok. Ténfergek a konyha körül, az üzletvezető szól a pincéreknek kérdezzék már meg mi van velem. Mondom, hogy mi van, ja, persze, máris, számla és bor. Megérkezik a számla (7 ezer körül, tényleg nem vészes) és egy teli pohár bor. Mondom, hogy egy deci bort kértem.
Az idősebb pincér gúnyosan: - Hát akkor egészségére!
Köszönöm, ott hagytam.

A gundel palacsintának mondott valamiről: 2 óriási tojást nem látott palacsinta formájú valami, dejóval vastagon rakva, margarinos olcsókakaós valamivel leöntve és körbenyomva (nem teszkós) gyanítom Aro-s tejszínhabbal. Innen üzenem az étteremnek: adnának egy palacsintát ami valóban az, vékonyan töltenék dióval, mert igazi dióból nem kell ugye sok, és öntenék le csokoládészósszal az egy palacsintára való mennyiséggel - ugyanabból az összegből kijönnének, tejszínhabhoz meg vegyenek szifont ha felverni már nincs ideje a szakácsnak!!! Gordon Ramsay-t az ilyennek, de azonnal!!!

Rövidre zárva: a helyet német turistáknak ajánlom jó sok pálinka elfogyasztására amitől megindul az emésztésük és telerakhatják a mosdót!

Macaroon

ps.: semmiben nem túloztam, az igaz, hajlamos vagyok kissé túlreagálni dolgokat, de az eset így történt, nem színezem semmit.

19 megjegyzés:

 1. Csak azért szólnék hozzá, mert bár én nem vagyok nagyon finnyás, de erre az étteremre nagyon is emlékszem. Orfű amúgy kellemes emlékét egy csöppet megfakítja.
  Szóval mi találomra választottunk, főleg azért mert az út szélén volt, és láttuk, hogy jó kis kertje van hintával, és mivel örökmozgó kölökkel vagyunk megáldva, jó ötletnek tűnt, hogy nyugodtan tudjunk enni, amíg a gyerek rohangálhat. Evvel nem is volt gond. A kajával viszont igen. Én még ilyen sz*rt életemben nem ettem. Nem tudom úgy cizellálni, mint Macaroon, csak arra emlékszem, hogy öten ötfélét ettünk és gyakorlatilag mindegyik az ehetetlen kategória szintjén volt.

  VálaszTörlés
 2. sajnos tényleg ilyen rossz a muskátli. általános szabály, hogy nem szabad olyan étteremben enni, ami szezonális strand közelében van, hacsak nem tudjuk róla, hogy régóta állandó tulajdonosa van. ezek az éttermek sokszor évről-évre újabb "vállalkozó" kezei közé kerülnek, akik igyekszenek a nyári főszezonban megkeresni az egész évi bevételt. ez rossz kaját, gyakorlatlan vagy nyegle/bunkó kiszolgáló személyzetet és magas árakat jelent.
  az orfűn nyaraloknak inkább a pécsi éttermeket ajánlom. húsz perc autóval a belváros...:))

  VálaszTörlés
 3. muskotály küvé2009. augusztus 13. 10:24

  Én gimnazista koromban voltam Orfűn, osztálykiránduláson, ott néztük a tévében ahogy a magyar válogatott kikap a ruszkiktól 6-0-ra. ('86, Mexikó.)
  Egy étteremben volt a kaja, csak arra emlékszem, hogy a palacsintát egyik végénél megfogva, függőlegesen meg lehetett tartani :)

  VálaszTörlés
 4. úristen :D
  mekkora élmény :)

  életem legjobb gundelét a szigligeti Arany Patkó étteremben ettem! Két darab hatalmas, brutálisan megtöltött (rendes dió!!!!! és csoki)példányról volt szó.

  VálaszTörlés
 5. Én háromszor jártam a Muskátliban egy hetes nyaralás alatt, igaz van ennek már pár éve(talán akkor más volt a tulaj), de akkoriban messze ez volt a legjobb Orfűn, végig próbáltuk mindet. Volt amelyik étteremben egyébként gyomorrontást is szereztünk, másikban meg nyersen hozták ki a húst. Nekünk akkoriban nagyon bejött, a kiszolgálás is jó volt, gyorsak is voltak és mind az 5ünknek bejött a kaja, pedig elég finnyásak vagyunk. Szóval a régi muskátli ezek szerint nem az új muskátli:)

  VálaszTörlés
 6. Kedves Macaroon!

  Nem tudjuk.hogy milyen célból írta ezt a lejárató tájékoztatót.Az lehet hogy hibázik valaki, és azt lehet kritizálni is,de valótlan dolgokat nem szép állítani.Amit Ön leírt, annak nagy részét megkérdőjelezzük illetve visszautasítjuk. A hozzá szólásokból látszik,hogy a több évtizedes munkánk egy darabja került terítékre.Reméljük a Vendégeink nagyobb része megelégedett önökkel ellentétben,továbbra is sok szeretettel várjuk Őket és Önöket is,így láthassák hogy nincs régi és új MUSKÁTLI.

  VálaszTörlés
 7. Kedves Robi,

  Egészen pontosan melyik rész valótlan a leírásomban? A hozzászólásokból pedig az látszik, hogy másnak is volt negatív élménye Önöknél. Várom szíves válaszát.

  Macaroon

  VálaszTörlés
 8. Kedves Diablo,

  A hozzászólását kizárólag a személyemre tett IRL utalás miatt szedtem ki, nyugodtan visszaírhatja a szavaim kétségbe vonásával és pocskondiázással együtt. Sajnos a leírásom minden szava igaz, a képzetlen németek seggét nyaló felszolgálóval, a koszos vécével együtt.

  Mac

  VálaszTörlés
 9. Plusz info: az Öné volt az egyetlen amit kivettem és ez után is csak akkor törlök, ha IRL sértegetés lesz benne. Nyugodtan megkérdőjelezhetik a leírásomat, ám előre szólok, kizárólag saját magukat járatják le ezzel. M.

  VálaszTörlés
 10. A sors úgy hozta, hogy a fenti negatív kritikával a tarsolyunkban mégiscsak betértünk vacsorára kis családommal a héten a Muskátli Étterembe, amit nem bántunk meg! Hangulatos, tiszta hely, kifogástalan kiszolgálással, és ízletes ételekkel. 2009-es tapasztalatom nincs, de jelenleg az étterem nálunk 10/10.

  Hajni

  VálaszTörlés
 11. Nem akarlak megsérteni Macaroon, de az egész cikk amit írtál teljesen valótlan. Az pedig egy eléggé visszatetsző dolog számomra, hogy egy ilyen neves éttermet tönkre akarsz tenni egy netes cikkel, alattomosan az álneved mögé bújva.

  Én a desszertnél direkt kihivattam az üzletvezetőt és megmutattam neki a cikkedet a mobilomon. Erre megkért, hogy kövessem, hátravezetett a konyhába, ahol három fémrekesznyi igazi dió volt félrerakva. Ezek után visszakísért a helyemre, és szólt, hogy amennyiben nem ízlik az étel, nem kell fizetnem a vacsoráért. Természetesen a kaja isteni volt, a kiszolgálás gyors volt, a WC pedig a férfi/női oldal felcserélésén kívül kifogástalan, még borravalót is adtam a pincérnek.

  Szerintem ha igaz lenne amit írtál, akkor te is kihívtad volna az üzletvezetőt, és elkérted volna a panaszkönyvet. Ehelyett tönkreteszel valakit csak azért, mert nincs mit csinálnod éppen.

  VálaszTörlés
 12. Szia Enterprise!

  Nagyon-nagyon sajnálom, hidd el, mert a nyaralásomat nekem rontották el egy napra, de a történet valós, bárki bármit is mond. Szóról-szóra így esett a dolog, de 2009-ben. Lehet, hogy azóta tulajdonos váltás történt?

  Az üzletvezetőt kihívtam és ő sem tett igazán semmit, a számlára legalább fél órát vártunk, jobb is ha nem emlékszem inkább vissza.

  Örülök, hogy neked jó az élményed, bár azt kissé furcsállom, hogy te az én cikkemre hivatkozva megnézhetted, hogy van-e dió a raktáron. A srác pontosan ezt válaszolta: a somlóiban nincs dió! Nem azt, hogy raktáron nincs nekik.

  Komolyan sosem felejtem el.

  Ez van, a sztori sajna igaz.

  Macaroon

  VálaszTörlés
 13. Macaroon, amíg a keresőbe beütve a muskátlit, a te cikked első oldalon jön fel találatnak, folyamatosan számíthatsz a tulajtól, vagy hozzá közelálló személyektől hasonló, személyeskedő vagy a szavaidat kétségbevonó beírásokra:)))

  VálaszTörlés
 14. 2012 szerintem is valotlan amit irt mi 50km ről járunk le enni a muskátliba és mindig kifogástalan ételt kaptunk. De szerintem aki a wimpit szerzti a strandi büfébe az egye azt.

  VálaszTörlés
 15. Nekünk 2012-ben, szezonban bejött a hely. Az a vega spenótos tészta nagyon jó volt, meg a jegeskávé is. Pincérek váltották egymást, de nem volt fennakadás. Wc-t nem próbáltam...

  VálaszTörlés
 16. Mivel más vezeti az éttermet a 2013-as szezontól fogva, idejétmúlt a lejárató kampány. Amíg én vezettem ezt az éttermet, nem kerestem a megrendelőt, aki megbízást adott a forgalom csökkentetésére.
  Nem volt rá szükség, mert ez az étterem hibátlanul működött és működik.
  Számtalan elismeréssel fejezte ki a szakma és a turizmus is a sikerességét.
  Fröcsög a cikk a valótlanságoktól. 8 diófa van a vendéglő udvarán. Nyolc mázsa dió terem évente...
  Valószínű az új üzemeltető nem lesz olyan elnéző a számára hátrányt jelentő írásért.
  Azt ajánlom, hogy le kellene venni, mert nem aktuális, sértő és egy névnélküli önjelölt gasztro blog írótól származik, akitől a vendégek nem fogadják el ezt az irományt, mert az ellenkezőjét tapasztalják.
  Különben nem maradt volna életben és nem növekedne a forgalma.
  Tudomásom szerint az új üzemeltető megtudta, hogy macaroon egy hölgy akinek a telefonszáma és a címe is a rendelkezésére áll.
  Kérem kerülje el a felelősségre vonást, a sértő blogot szüntesse meg!
  Serényi Ákos, aki 21 éven át vezette ezt az éttermet.

  VálaszTörlés
 17. Tisztelt Serényi Ákos!
  Kiss túllő a célon a fenyegetéssel. Szerencsére Magyaországon ma még létezik a szabad véleménynyilvánítás, tehát egy blogger a saját blogján megírhatja, hogy az adott pillanatban egy étteremben mit tapasztalt.

  Esetleg hallott már az étteremkritika műfajáról? Gault&Millau, Dining Guide, Alexandra Étteremkalauz, stb. megvannak?

  VálaszTörlés
 18. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 19. 2015. augusztusában életem egyik legfinomabb vacsoráját fogyasztottam a Muskátli étteremben!
  Nem tudom a cikk valósággtartalma mennyi, de fontosnak tartom leírni, hogy jelenleg a hely zseniális! Mindenképp érdemes kipróbálni. A hely hangulata enegem annyira nem ragadott el, pl. a kerthelység kifejezetten nem nyerte el a tetszésünket a hideg fényű spotlámpák és állandóan csattogó elektormos szúnyogriasztó miatt, így bent ültünk le, ami szintén átalgos csárda - hangulatot hozott, de az étel ( és nem utolsó sorban a helyi sör!!!) ízélménye olyan szintű volt, hogy tökéletessé tette az estét! Vaslapon sült harcsa baconos káposztával és áfolyamártásos marhaszelet krokettel, mi ezt ettük! Kapucinus sörrel! Isteni volt! És a kiszolgálás is remek!

  VálaszTörlés