2009. július 27., hétfő

Reklámposzt - bor és tejföl

Szörnyen lusta típus vagyok, takarítani például kínkeservvel, de akkor mint atomanti nyomom végig magam a lakáson: egyszerre porszívózok és port törölök a tökömön meg lámpást húznék ha lenne. Tököm. Azért mentegetőzöm, mert két témát csapok bele egy posztba, mindkettő kicsit reklámszagú, pontos receptet nem írtam fel egyik, a tejfölhöz fogyasztott ételre sem. Tejfölhöz fogyasztott, figyelitek? :o)

A tejföl

Szóval ez az a tejtermék ami megéri a motorozást. Azt hiszem a képek önmagukért beszélnek, de az egész érzékeltetéséhez csak annyit, hogy utána megkóstoltam a Zott poharas termékét amiből olyan szinten ordított a tejpor íz, komolyan megdöbbentő egymás után kóstolva a kettő. Szóval vásárolunk házi tejtermékeket és mindent ami piacon van, a maradékot Rossmannban/Dmben & Lidlben (márkázott vaj, olívaolaj pl.) szerzem be. Egy ideig Fusch-t vettem a Nagycsarnokban, de akkor megtaláltuk a 11-es úton Pomáz felé lefordulva Merész Sándor csomádi tejgazdaságából a parkolóban kocsiból árult tejét, tejfölét, azóta oda járunk heti egyszer, kétszer ahogy belefér. Nekünk könnyű motorral megoldani, de láttam már a városban is árulni őket kocsiból. Érdekességük a zseniális minőség mellett, hogy kifejezetten a felvásárlási ár csökkenése miatt kezdték ezt az árusítást direkt csökkentett (lakossági 160,-Ft/liter) áron. Úgy tűnik bejött nekik, én nagyon drukkolok, hogy így maradjon!

A tejföl így néz ki - megáll a kanálban:


Az alábbi két ételt készítettem mellé:o):

A paprikás krumpli érdekessége, hogy most éppen olívaolajon készült és tettem bele egy kerti zöld fűszer csokrot is: babérlevél, rozmaring, zsálya és oregánó is került bele meg só bors persze, de az mindenbe. Érdekes pikáns íze lett. Ember kedvéért főztem bele debrecenit, én még előtte magában ettem, úgy is frankó volt. Sok tejföllel.




A másik egy egyszerű (sárgahüvelyű) zöldbableves volt, bő 6 adagnyit a következő mennyiségből főztem egy óra alatt: (asszem) negyed kiló zöldbab (egy nagy tésztaszűrőnyi) , egy csomag már pucolt leveszöldség, rántás két fakanál lisztből és fokhagymából, két kávéskanál pirospaprikával. A levesbe főtt még egy fej hagyma, paradicsom, babérlevél és egy kis karajcsont (kutya) is, citrommal savanyítottam és a végén megküldtem frissen átnyomott fokhagymával és TEJFÖLLEL így la:


A bor

A másik téma egy villányi borászat, ahol valljuk be őszintén kicsit széllel szemben pisálnak a tulajok, de kitartóan ám, és úgy tűnik, a dolog meghozta rég vágyott gyümölcsét. Szépen lassan indul be a terítés, terveik közé tartozik éttermeknek szállítani az édes borokat, nem egyszerűen magyar termékként helytállni a jelenleg olasz vermutok által uralt piacon. A pince a Gál és nem, nem az egri. A villányi Gál. Akinek egy mókás sztori kell a Homárról kérem ide kattintson, aki pedig nekem hisz, aki harmadik éve tér vissza Rolandhoz


, teljes megelégedettséggel emberünk türelmével, olvasson tovább. Velem legalábbis biztosan türelmes.


Különlegességük a borkülönlegesség, azaz a bor alapú ital helyes nevén nevezve. Ha bort nem szerető csajnak akar valaki villogni, na ide vigye a választottját! Olyan diós, mandulás, (folyik a nyálam) almás, meggyes borkülönlegességeik vannak, hogy aki kóstolja szerintem vissza fog járni hozzájuk. Ebben az évben már van alma (kissé fahéjas forralt borra emlékeztető nedű a karácsonyi asztalra NAGYON el tudom képzelni) és Jégszernek nevezett meg nem tudom mondani miből készített csoda és természetesen van ürmös is, ami a megszokottal ellentétben itt nem magas alkoholtartalmú, inkább csak olyan 10-12%-os. Árban vállaható, formában is most már, hiszen végre csináltattak maguknak palackot és nem 2 literes műanyagban zárjegyezik az általam annyira kultivált aperitifeket. A másfél literes üveg 2400,-Ft egyébként. Természetesen árulnak cabernet sauvignont is, hétvégén bontottuk fel és órákig nyammogtunk rajta, isteni telt csokoládés íze volt, nem is bírtam az általam jellemző módon meginni belőle több pohárral. Kettővel végeztem, de azt végig kóstolgatva ittam. Megéri, próbáljátok ki őket szívemből ajánlom!


Itt az utolsó képen vannak Maul folyóborok (és egy kurva drága marketing üveg) is, a boraikkal elégedett vagyok a kiszolgálással kevésbé.

Macaroon

6 megjegyzés:

  1. hú, ez jól hangzik egy afféle bornemszerető, söréstöményivó csajnak, mint én!
    amúgy mit jelent a márkázott a márkázott vajban? ezt már rég szerettem volna megkérdezni. (gondolom, nincs köze a meggymárkához:)

    VálaszTörlés
  2. Szia,
    A Bűvös Szakácsnak van egy jó vajposztja azt olvasd el, amúgy a zsírtartalommal függ össze, 80% fölött kell neki lennie.
    M.

    VálaszTörlés
  3. ahá! köszi.
    az az igazi, mindig is éreztem.

    VálaszTörlés
  4. Macaroon!
    Próbáld ki az Arbat-ot! Lehet venni orosz tejfölt - 40%-os!
    Santi Santamaria

    VálaszTörlés
  5. A malackarajon imént írtam, hogyan is készül a tejföl. A TEJFÖL.

    VálaszTörlés
  6. Arbatot és karajt is mindjárt nézem, köszönet!!!

    VálaszTörlés