2009. augusztus 9., vasárnap

Túrós csuszám


Annánál megtudtuk, hogy felnőttként is létezik ember, aki képes a szalonnára cukrot szórni, ráadásul nem is kis mennyiségben. Előrebocsájtom én ezt tutira nem tudnám megenni, nekem a túrós csusza, tészta, vagy édes vagy sós, igaz belefér mindkét verziója. Annak ellenére, hogy oda vagyok a sós-édes dolgokért (sós karamella, sós csokoládé:-) ezzel a felállással sem most, sem gyerekkoromban nem barátkoztam meg, ahogy a káposztás tésztát sem bírom elképzelni édesen. Tényleg, ha már ez eszembe jutott, ki is teszek egy szavazást erről a borzalmasan fontos témáról, tessék kérem odabökni, kíváncsi vagyok a megoszlásra.

Túrós csuszát (kicsit hamisat) mostanában többször készítettem, mert rákaptam az ételek alá kiolvasztott szalonnazsírra, amikor is a maradék pörcöt valahova el kellett ugye használni. Kivéve amikor megeszem úgy ahogy van, magában, frissiben, kenyér és gondolkodás nélkül.

Igazán recept nincs, inkább a módszer ahogy én készítem. Ha nincs itthon csuszatészta, ami ugye előfordul, akkor lasagne tésztát tördelek és főzök ki hozzá. Némileg szentségtörés, mert a csusza egyik lényege a sok-sok tojás, de nekem elhihetitek, így is isteni, képtelenség ellenállni neki.

Tehát a tésztát sós vízben kifőzöm.
A szalonnazsírra szedem majd megborítom egy jó adag tejföllel elkevert túróval. Persze, ha jó zsíros túrót kapunk, felesleges bele a tejföl, én csak kenőanyagnak használom, hogy jobban csússzon.
Átforgatom a tésztát a zsíros, túrós csuszpájzon (kopirájt Hódos Hajnalka), tányérra szedem, ráborítom a szalonnapörcöket és magam részéről némi borssal is megkínálom a végén.

Tejtermék tekintetében a csomádi tehetészet cuccait használom, nagyon beválltak, mindenkinek ajánlom.

Macaroon


8 megjegyzés:

 1. :))
  Hallgass, ha tudsz, vagy akarsz kicsit rám, keress egy tőgyet, és csinálj magyagnak túrót, tejfölt. Nem fogsz hinni, az ízlelő bimbóidnak.
  Hajrá túrós csusza!
  off: érnek a habanerok.

  VálaszTörlés
 2. Szoktam készíteni túrót, de az inkább ricotta, a savanyút hogyan kell?

  VálaszTörlés
 3. Hűtetlen, frissen fejt tejet tegyél üvegbe, tedd ki a tűző napra. Két nap után dugd bele az ujjad, tapogasd meg, ha kicsapódott, rakd géz zacsiba, akaszd fel, csorgasd ki, másnap délutánra kész. Ha két nap kevés volt a napon, a harmadik végére biztos kicsapódik.
  A kifolyt savót ki ne dobd, savanyú krumpli, esetleg uborka leves csoda jó vele. Utóbbi krumlival, paradicsommal, paprikával, frissen őrölt borssal,-veri a gazpacsót.

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm, de honnan szerzek hűtetlen tejet? :-) Nálam a savóra azonnali jelentkező a kutyagyerek, imádja és jó is neki, mármint a pocakjának.

  VálaszTörlés
 5. Gyorsan írd meg a telszámod a metzger56@g-mail.com címre!!

  VálaszTörlés
 6. Szia!
  A pontgyűjtő füzet a Tiéd (Tefal.)
  Milyen címre küldhetem?
  Írhatod e-mailben is:
  esztramos kukac gmail pont com

  VálaszTörlés
 7. mi lett a bloggal, hallókérem?!

  VálaszTörlés