2011. március 11., péntek

Kávézgatok

Pár éve elsőre egy ismert márka otthoni, karos presszógépét választottam. Mai napig pulton a gép, mellette a daráló, így minden reggel frissen darált kávéval indítottam a napot. De valahogy ez sem volt olyan, amire szívem szerint vágytam, nem tudtam igazi eszpresszót főzni vele. Az egyik oka a késes daráló volt, a másik a kávékeverékem minősége. Szájízünknek megfelelő presszófőzéshez ugyanis fontos adat az arabica-robusta arány, és fontos az is, hogy a speciálisan pörkölt szemeket megfelelő darálóban őröljük meg. A daráló semmiképpen nem a párezer forintos, háztartási, késes megoldás, ezekben nem kontrollálható az őrlemény finomsága. Kávéőrléshez erre kialakított, malom elv alapján működő szerkezet kell. Ezekből a hiperdrágán belül is van megoldás, nagyanyáink kézi darálója modern változatban is elérhető. Tehát ha karos gépet választunk, számoljuk a darálóval is a kiadások összeszámolásánál.

A döntés a mi kezünkben van, hobbiként fogjuk fel, az átlagnál többet költve a kedvtelésünkre vagy megmaradunk, a lefőzök egy kávét mindegy, hogy milyet verziónál. Én nekifogtam, indultam a karos megoldással, de néhány év maszatolás elteltével újra a hozzáértőkhöz fordultam. Kapszulás gépet akarok, elegem van a kávéfoltokból, a mindenhova bekúszó zaccból és a vele járó mindenből, senki nem beszélhet le róla!

Nekikezdtem átolvasni minden fellehető médiát és kikérdezni a hobbi baristákat, mondhatom nem minden pillanatban örültek nekem. Gyerekkorból megvan ugye mindenkinek a kotyesz, sokan szeretik máig és a világ minden kincséért nem állnának át más megoldásra. Pedig van jópofa dolog és persze ki más gyártaná és csicsázná halálra, mint az Olaszok. Ezek közül az egyik legnépszerűbb és ismertebb a Bialetti Brikka. Különlegessége egy beépített szelep, ami bizonyos nyomás szintig visszatartja a kávét, így ha a megadott módon járunk el, a lefőzött kávé tetején lévő crema és a kávé aromája hasonló lesz a presszógépekben készítetthez. Mások elmondása szerint jobb kávé készíthető vele, mint az otthoni karos megoldásokkal. Csodálatos a külseje, de az utánajárás megerősítette, annyira oda kell figyelni a körülményekre, nem ez az, amire igazán vágyom.

Tudjuk már, hogy a kapszulás gépekkel is tudunk jó presszót készíteni, nem véletlen a megoldás népszerűsége. Vásárlás esetén jó előre eldönteni, hogy elégedettek leszünk-e az adott gyártó kapszulakínálatának mennyiségével, áraival, és mennyire szeretnénk új és újabb ízeket, keverékeket kipróbálni a jövőben. Innen tisztán látható, hogy a legnagyobb szabadságot a karos gépek adják, hiszen ahhoz olyan szemes kávét veszünk, amilyenre csak a pénztárcánk megnyílik. Nem mindenki akkora gourmet viszont, hogy szüksége legyen ilyen széles körű választékra, tehát egy apró kapszulás gép csinos és hasznos darabja lehet a konyhánknak. Nem utolsó sorban a készített kávé minősége is magasan a kezdő tapicskolás felett lesz, hozzáértés nélkül, egyetlen mozdulattal.

Az e.s.e nyílt szabványú podos rendszerek előnyei közül két legkézenfekvőbbet említenék: az egyik a gépek és podok közötti átjárhatóság, ami nagyobb kávékínálatot eredményez, a másik, hogy itt sem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy megfelelően őrölt, tömörített kávépárnát használva tökéletes presszóhoz jussunk akár pénztárcánkat kímélő módon. Az e.s.e. rövidítés az easy serving espresso szóból származik, podonként 7 gramm kávét tömörítnek a gyártósoron. Ezt használva készítjük az átlagosan 30-35 milliliter mennyiségű presszókávét, koszolás, darálás, tömörítés és minden extra hercehurca nélkül. Lehetünk persze annyira „baristanácik”, hogy nem elégszünk meg a más által eldöntött tömörséggel és őrlemény finomsággal, itt megint visszakanyarodnék a karos gépek nyújtotta szabadsághoz. Azonban ne feledjük, a karoshoz kell a daráló is, amiből ha kézihajtányt veszünk, olcsóbban jövünk ugyan ki, mint egy elektromos berendezéssel, de a kézidarálók használata egy külön cikket is megérne. Érdemes tehát mélyebben utánajárni beszerzéskor, mert cégek és hobbiszinttől elrugaszkodott magánszemélyek is foglalkoznak használt gépek felújításával, rövid garanciával tőlük is lehet gépet vásárolni jóval kedvezőbb áron.

Találunk még a piacon egybeépített darálós, főzős berendezéseket is, azonban ha utána olvasunk, minden márkához nem kapcsolódó szakértő óva int ezek beszerzésétől. Nagyobb meghibásodási százalék jellemzi a bonyolultabb felépítés miatt, a benne lévő programozható automatikák ugyanúgy elbonyolítják a javítást, ahogy a mai computerizált autók világában a szerelők is átvedlettek informatikusokká.

A választástól eltekintve ne gondoljuk, hogy a vásárlással be is fejeződött a feladatunk. A gépek vízkőtlenítése elsődleges feladat, ha nem szeretnénk az vízkövesedés miatt komolyabb hibákat is elháríttatni nem elhanyagolandó összegekért. Érdemes ezt, a víz keménységétől függően két,- háromhavonta megejteni, automata gépeknél a feledékenyeknek kedvező kijelzés segítségünkre lehet. A vízkőtlenítéshez sose használjunk ecetet, nem tesz jót a dugattyúknak. Egy liter vízben oldott 1 evőkanál citromsavval történő átmosás és utána többszöri gépöblítés kíméletesen oldja meg a lerakódott szennyeződések eltávolítását.

A rengetek információ feldolgozását követően otthonra is megrendeltem a gépet. Mióta megjött, igazi kávét iszom, anyjáig habosított tejjel, szemem sarkában egy könnycseppel, amit Önnön nagyszerűségem csodálataként lopva morzsolok szét a kőbányai reggelben. Szép ez a tűzfal is szemben, mit nekem Rózsadomb, ha ilyen cappuccinom készül minden reggel, két perc alatt.


5 megjegyzés:

 1. jó ez a gép nagyon, de nekem ez a rohadt tejhabosítás még mindig nem megy. jó, ha minden ötödikre sikerül normális tejhabot készítenem. az esetek többségében, vagy beterítem a gépet és a konyhát tejjel, vagy nagy buborékos habom lesz, ami kifut és leforrázom vele a kezem... de rendületlenül gyakorlok, mert nagy kapucsínó rajongó vagyok:))

  VálaszTörlés
 2. ha arra járok megmutatom, de pár dolog: olyan kicsi! fémedény kell olyan, amilyet a kezemben látsz, éppen csak cappuccinonyi mennyiség tejből, amikor már jön a gőz rendesen, akkor oldalra fordítod az edényt úgy teszed alá, a gőz meg kell, hogy tekerje a tejet. a felszínén engeded be a levegőt amit nagyjából a duplája nem lesz, utána lenyomod az aljára, ahogy a videón van, benne zárod el a csapot, kocogtat lögyböl, tökéletes hab lesz, nekem is benne van két hetem:-)

  VálaszTörlés
 3. nekem is hasonló edénykém van, igaz nem fémből hanem porcelánból. na, majd ezekkel az instrukciókkal megpróbálom holnap reggel:)

  VálaszTörlés
 4. Végre megtudtam, hogyan kell háziasszony módra tejet habosítani, és az öntési folyamat helyessége is bizonyítást nyert a végeredmény által, pedig eleinte hitetlenkedve néztem, mert már lefőtt a kávé és teltek az értékes másodpercek.

  Tényleg, nem lehet ezt valahogy fordított sorrendben? Először a gőzölt tejhab, utána a kávé, frissiben felöntve a tejhabbal? Vagy ehhez nyolc kéz kéne és öt agyfélteke, de legalábbis másfél kisagy?

  Merthogy mindenhol azon rínak a kávésznobéria jeles és jeltelen képviselői, hogy tíz másodperc és meghol az kávé, miután kifolyt. Még a Sztárbukkokban is ez alapján van valami tíz másodperces szabály.

  Lényeg a lényeg, köszönöm a cikket, az index fórumról jutottam el ide, annak külön örülök hogy megmondtad H G-nek a véleményed.

  VálaszTörlés
 5. Szia kikke,

  Annyira örültem a bejegyzésednek, köszönöm szépen! Az, hogy meghal-e a kávé pontosan nem tudom, de igen, gyanús, hogy így nem jó. Ezekkel a házi gőzökkel nem tudom hogy lehetne anélkül, hogy átmenjek Shivába:-). Most előszedtem a rendes presszógépet, ha minden jól megy fizukor veszek darálót, akkor lesz videó rendes tömködéssel, mindennel. Viszont ez a lidls gép ezerrel jobb gőzt nyom mint a podstar.

  Üdv,

  M.

  VálaszTörlés