2011. május 9., hétfő

Madártej torta

Kellemes kis téma a desszert, ám nálunk kimerül általában az egyszerűbb, néhány perc alatt elkészíthető krémekben. Tortában, süteményben a Daubnerre és más általam kedvelt helyekre hagyatkozom, de azért akad helyzet, amiben a házi megoldás nagyobb sikert ér el, ez is egy ilyen volt!

- Te Krisztián, mondd már meg mi a kedvenc ételed, mert akkor a szekrény összeállítása után azt főzöm neked köszönet képen.

- Nem, tudom. Étel? – csillan fel a szeme,- a madártej!

Azt hiszem ez az úgynevezett, no comment kategória, Krisztián tehát madártejben utazik, így nekem is muszáj volt hangolódni, pedig a habok főzögetése nem tartozik a kedvenc időtöltéseim közé. Adott habitussal, aki ismer, tudja miért is állok hadilábon a monoton, sokáig tartó unalmas dolgokkal.

Hát megcsináltam. Aztán tovább gondoltam, mert jött egy szülinap, és megszületett a következő, a madártej torta:

Szép mi? Jó is volt, de fontos, hogy előző nap készítsétek, mert meg kell szilárdulnia a tölteléknek. Fél nap biztosan kell neki hűtőben, különben úgy jártok, ahogy mi, de persze kanállal is finom volt!

Édes omlós tészta

Hozzávalók:

125 gramm vaj

90 gramm nádcukor

1 db tojás

250 gramm sima liszt

szükség szerint 1 evőkanál hidegvíz

Mindenféle trükköket írnak, gyorsan, meg robotgépben, én fogom és összegyúrom a tésztát, hűtőbe teszem pihenni fél órára, fóliában. 30 centis tortaformát bélelek ki vele, oldalát, alját és újra hűtőbe tolom 5 percre. Sütőbab hiányában nélküle, 200 fokra melegített légkeverésre száműzöm 15 percre, kicsit sötét lesz a széle, de nem vészes, ne vegyétek ki hamarabb.


Kulimász:

1 liter tej

4 dl tejszín

12 tojás szétválasztva

2 kanál kukoricaliszt

Cukor, ízlés szerint

Vanília

Csipet só


Tojássárgákat kikeverem a vaníliával és cukorral, a lisztet is elkeverem némi tejjel és az egészet a melegedő tejszínes tejhez kutyulom, lassú melegítés mellett besűrítem. Lassú! Mert összeugrik ha odapörkölünk neki.

Ha kész, feltöltöm vele a tortaformában félkészre sütött karimát, 110 fokra csökkentem a sütő hőfokát és malmozok 1 óra uszkve, 20 percig. A megmaradt fehérjéket csipet só és cukor társaságában felverem, kifőzöm, ahogy a madártejnél szoktuk, rácsinosítom a torta tetejére és visszatolom 10 percre, 200 fokra az egészet.

Csak alacsony koleszterinnel vállalható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése